Честит... Световен ден на снежния човек!

Автор: "PoligrafF", от 18.01.2019 0
Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц.

Ежегодно, на 18-и януари, светът отбелязва Международния ден на снежния човек. Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата пък е свързана с така познатата на всички фигура на снежния човек.

Най-често, снежната склуптура представлява две или три различни по големина снежни топки, поставени една върху друга. Върху по-малката, поставена отгоре, се рисува усмихнатото лице с морков вместо нос, а на врата се завързва шал. Един от задължителните атрибути за снежния човек е метлата или лопатата за сняг.

Така, външният вид на снежната склуптура наподобява числото 18 (или 81) - с метла/лопата за единицата и тантурестото тяло, наподобяващо осмица. Сред другите причини за избора на датата са, разбира се, фактът, че 18-и януари е през зимата, а и, освен това, на този ден няма друг международен празник - Снежият човек може да получи пълното ни внимание.

Никой не е съвсем сигурен кога и как снежните човеци са измислени от творческия ум на човечеството. Макар не един и двама да са се залавяли с нелеката задача да напишат “биографията” на снежните склуптури, до този момент не сме сигурни кога е реалната рождена дата на тази зимна традиция.

Най-ранните данни за появата на снежните човеци отнасяме към 14-и век. Тогава, по страниците на книгата “Book of hours”, се появяват скици и драскулки, наподобяващи снежните склуптури. 

Днешният ден има не само развлекателна цел. Свързан е и с екологията и опазването на околната среда, климатичните промени и запазването на сезоните, опазването на чистата питейна вода, популяризиране на спорта и игрите на открито, дори през зимата и много други.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или