Честит... Световен ден на снежния човек!

Автор: "PoligrafF", от 18.01.2019 0
Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц.

Ежегодно, на 18-и януари, светът отбелязва Международния ден на снежния човек. Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата пък е свързана с така познатата на всички фигура на снежния човек.

Най-често, снежната склуптура представлява две или три различни по големина снежни топки, поставени една върху друга. Върху по-малката, поставена отгоре, се рисува усмихнатото лице с морков вместо нос, а на врата се завързва шал. Един от задължителните атрибути за снежния човек е метлата или лопатата за сняг.

Така, външният вид на снежната склуптура наподобява числото 18 (или 81) - с метла/лопата за единицата и тантурестото тяло, наподобяващо осмица. Сред другите причини за избора на датата са, разбира се, фактът, че 18-и януари е през зимата, а и, освен това, на този ден няма друг международен празник - Снежият човек може да получи пълното ни внимание.

Никой не е съвсем сигурен кога и как снежните човеци са измислени от творческия ум на човечеството. Макар не един и двама да са се залавяли с нелеката задача да напишат “биографията” на снежните склуптури, до този момент не сме сигурни кога е реалната рождена дата на тази зимна традиция.

Най-ранните данни за появата на снежните човеци отнасяме към 14-и век. Тогава, по страниците на книгата “Book of hours”, се появяват скици и драскулки, наподобяващи снежните склуптури. 

Днешният ден има не само развлекателна цел. Свързан е и с екологията и опазването на околната среда, климатичните промени и запазването на сезоните, опазването на чистата питейна вода, популяризиране на спорта и игрите на открито, дори през зимата и много други.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или