Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 симптома на хроничен стрес

10 симптома на хроничен стрес

Когато то Ви даде индикации, че прекалявате с физическото, психическото или емоционалното натоварване, най-добре е да си дадете почивка.

В началото на новото хилядолетие стресът се превърна в едно от най-разпространените състояния, които засягат почти всеки един човек в съвременния свят. Прекомерният, интензивен, хроничен стрес обаче може да доведе до множество негативни последици.

За да избегнете появата им, най-добре е да се вслушате в тялото си. Когато то Ви даде индикации, че прекалявате с физическото, психическото или емоционалното натоварване, най-добре е да си дадете почивка и да откриете начин да "вентилирате" излишното напрежение.

Днес Ви предлагаме подборка от 10-те най-често срещани симптома на интензивен стрес:

1. Кожни проблеми

Акне, невродермит, псориазис и други кожни проблеми могат да възникнат в следствие на интензивен стрес, показват пространствени изследвания за влиянието на напрежението върху човешкото тяло. Ако забележите обриви и петна по кожата си, без да имате алергия или да сте променяли нещо в начина си на живот и средата си (нова козметика, нов препарат за пране, нов домашен любимец и др.), това може да означава, че тялото и духът Ви се нуждаят от почивка.

2. Колебания в теглото

Ако диетата/спортният Ви режим не дават резултат, то може би е време да направите промени в начина си на живот и да обърнете внимание на стреса, на който сте подложени. Колебанията в теглото - рязко отслабване или напълняване, могат да се дължат и на интензивно напрежение. Причината е, че стресът се отразява на хормоналните нива в тялото, а те, от своя страна, проличават по фигурата Ви.

3. Чести настинки

Пониженият имунитет също може да се дължи на стрес, пишат редакторите на "Brightside". Причината се крие в производството на кортизол. При продължително физическо, емоционално или психическо напрежение, имунната система става резистентна на кортизола, което пък от своя страна води до... по-чести настинки, по-ниска устойчивост на грипни инфекции и до по-тежки усложнения при грип.

4. Стомашни проблеми

Научно доказано е, че стресът се отразява на стомашно-чревния тракт. Ако имате неразположения, болки, разстройство или запек, които нямат логичен произход и не се влияят от медикаменти, може би става дума за интензивен стрес.

5. Трудно съсредоточаване

Съвсем естествено, извънредното напрежение води до трудности в съсредоточаването, неспособност да фокусираме вниманието си и да се справяме с иначе лесни за нас задачи. Ако вече "изпушвате", може би е време да забавите темпото и да си дадете почивка.

6. Косопад

Според изследванията на експертите, косопадът може да се дължи и на стрес. Ако козметичните и лекарствени средства не помагат, ако приемате достатъчно течности и витамини, но въпреки това кичурите продължават да Ви напускат, може би е време да намерите отдушник на стреса и да си дадете почивка.

7. Чести главоболия

Много са причините да Ви боли главата. Емоционалният стрес е една от тях, но изобщо не е за подценяване, тъй като болкоуспокояващите притъпяват симптомите, но причинителят не изчезва, освен ако не се погрижите за него.

8. Ниско либидо

Емоционално изтощеният човек обикновено няма желание за интимности. Причината отново е промяната в нивата на хормоните в тялото Ви. Може би е време с половинката Ви да заминете на романтична почивка заедно?

9. Безсъние/постоянна сънливост

Нарушенията на съня също са често срещан симптом на интензивен стрес. Липсата на пълноценна почивка обаче само влошават състоянието Ви, тъй като умората допринася за увеличаване на стреса.

10. Сърдечно-съдови проблеми

Стресът се отразява и на работата на сърцето Ви. Макар то да е "център на душата" само в преносен смисъл, то все пак е централна част от функционирането на тялото Ви и прекомерното напрежение няма как да не му се отрази.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега