Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

6,5 млн. пъти е ползван персоналният код на НАП

6,5 млн. пъти е ползван персоналният код на НАП

6,5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен код (ПИК) клиентите на НАП през 2016 г., сочи статистиката на приходната агенция. Най-много с ПИК гражданите са проверявали своите задължения, като за първите шест месеца на годината тази услуга на НАП е ползвана близо 2 милиона пъти.

6,5 милиона справки санаправили с личния си персонален идентификационен код (ПИК) клиентите на НАПпрез 2016 г., сочи статистиката на приходната агенция. Най-много с ПИКгражданите са проверявали своите задължения, като за първите шест месеца нагодината тази услуга на НАП е ползвана близо 2 милиона пъти.

Справка заосигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хиляди пъти, а заизвършените плащания към НАП – 750 000. В същото време отначалото на годината до края на юни по интернет с ПИК в НАП са подадени общо283 000 декларации, като 83 000 от тях са годишни декларации заоблагане на доходите на физическите лица. С ПИК има подадени най-многоосигурителни декларации образец 1 – 114 000 броя.

Персоналният код на НАПе безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. Домомента в цялата страна има издадени близо 500 000 персонални кода.С ПИК от днес ще бъдат достъпни още двенови електронни услуги на НАП. Самоосигуряващите се лица ще могат даподават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски изаявление заприоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължителнопенсионно осигуряване.

С ПИК клиентите на НАПмогат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката доофисите на Агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане надоходите с персонален код, гражданите ползват облекчение от 5% от данъка задовнасяне. Освен данъчнатадекларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат даподават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1,6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ),както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изискваот самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

С ПИК клиентите наНАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, каквиплащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информацияза членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.С ПИК на НАП могат да сеползват и услуги на много други администрации, като например електронни услугина НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да сеплащат местни данъци и такси на някои общини.

Повече за ПИК можете да научите от специалното видео:

<iframe width=447 height=251 src=https://www.youtube.com/embed/h0-u9yOCfTg frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега