Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

АКАБГ: Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе

АКАБГ: Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе

Профилът на длъжника се утвърждава трайно като млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и обикновено на трудов договор.

Средният размер на необслужваните задължения у нас намалява с 15% спрямо 2016 година.  Дългът през 2017 г. е 775 лв. при 912 лв. през 2016. Това съобщиха днес от Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Средният размер на необслужваните задължения намалява успоредно с увеличаване на доходите в страната, като резултат “бремето” е все по-поносимо за домакинствата. Според НСИ, средната работна заплата за страната към края на 2017 г. достига 1095 лв., което е с близо 40% повече от размера на средния дълг", коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ пред журналисти.

При разпределението на възложителите на дълговете за събиране през 2017 г. няма значително разместване. Банките отново заемат първото място, но делът им намалява спрямо предходната година и за 2017 г. представлява 41,59%. „Бързите“ кредити изместват телекомуникационните продукти и достигат малко над 30% от дълговете, обработвани от колекторските агенции. Отчетлив ръст има и при лизингите, които вече надвишават 4% от възложените задължения.

Статистиката на АКАБГ показва намаляване на изкупените задължения. След почти двойното увеличение от 2016 г., през 2017 г. изкупените дългове се понижават с 14.2%.  През изминалата календарна година прехвърлените към колекторските агенции необслужвани заеми са били в размер на 772 млн. лева, докато година по-рано са достигали 900 млн. лева.

Следвайки тенденцията от първите шест месеца на 2017 г., профилът на длъжника се утвърждава трайно като млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и обикновено на трудов договор. Обичайно това е човек, който наскоро е започнал първата си постоянна работа и не е преценил правилно съотношението между приходите и разходите си. Разместване има обаче при териториалното разпределение. Най-добре контролират плащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега