Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Арбитражният съд постанови НЕК да плати на Русия за произведеното оборудване за "Белене"

Арбитражният съд постанови НЕК да плати на Русия за произведеното оборудване за "Белене"

Арбитражният съд в Женева призна иска на руската компания "Атомстройекспорт", свързан със заплащането на реално произведеното оборудване, предназначено за изграждане на атомна централа "Белене". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти днес.

Арбитражният съд вЖенева призна иска на руската компания "Атомстройекспорт", свързансъс заплащането на реално произведеното оборудване, предназначено за изгражданена атомна централа "Белене". Това заяви министърътна енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти днес.

"Арбитражният съд е уважил единствено исказа заплащане на реално произведеното оборудване по проекта АЕЦ"Белене". Всички останали искове, които касаят претенции поотношение на ескалация на цената, претенции за неустойки и пропуснати ползи, заразходи, направени извън предмета договора и за разходи за демобилизация, саотхвърлени от арбитража", обяви министър Петкова.

По думите й, общиятразмер на предявения иск от "Атомстройекспорт" е бил в размер наоколо 1,2 млрд. евро. Като страна по делото за прекратяване на проекта АЕЦ"Белене" НЕК има ангажимент да плати предявената сума, срещу което дасе сдобие с актив, който представлява ядреното оборудване за проекта заизграждане на атомна електроцентрала.

"Това което показва първоначалниятпрочит на арбитражното решение е, че съдът е постановил НЕК да плати близополовината от предявения иск", каза още енергийният министър.Като следващистъпки след излизането на решението министър Петкова посочи, че предстои НЕК даанализира детайлно решението на арбитражния съд.

Предстои да бъде иницииранасреща с представители на компанията "Атомстройекспорт", на която дабъдат разгледани възможностите за приемливо решение за двете търговскикомпании.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега