Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цветелина Пенкова: Решението да се продава оборудването за АЕЦ Белене е стратегическа грешка

Цветелина Пенкова: Решението да се продава оборудването за АЕЦ Белене е стратегическа грешка

Развитието на ядрена енергетика в България означава по- ниски цени и предвидимост за потребителите, отбелязва евродепутатът.

„Решението на управляващите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене на Украйна е неправилно, то е против интересите на България, както на българската енергетика. Това е вредно за позиционирането и ключовата роля на страната като водещ износител на електроенергия в региона. Решението има негативни влияние върху потребителите и българските граждани, защото ядрената енергетика и развитието й би ни гарантирало по-достъпни и по-ниски цени на електроенергия, сигурност и предвидимост за потребителите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова за БНТ.

Тя поясни, че има заявки от Франция и френски компании, които са поискали да се направи изследване на мястото и на състоянието на оборудването за АЕЦ Белене, за да се види дали то може да бъде използвано. 

„Преди две седмици имах среща в Брюксел с посланици от дванадесет държави, които поддържат и имат ядрени централи в своите държави. В Европа се планират над петнадесет нови реактора в следващите десет години. Това означава, че потреблението и търсенето на тази технология и оборудване ще се покачи значително. Когато имаме завишено потребление на дадена стока, се повишава и покачва нейната цена. Има и забавяне в производството, защото ако бъдем реалисти, не са толкова много държавите, които могат да произвеждат тази високотехнологична технология, компоненти и оборудване, които са необходими за изграждането на една ядрена централа“, аргументира се Цветелина Пенкова. 

Тя със съжаление отбеляза, че българските реактори не са пресметнати  или включени в общата бройка на бъдещи проекти, тъй като страната ни няма ясен план- кога, къде и какви реактори ще строи. 

„В тази ситуация, когато имаме пазарен подем, очаква се завишено търсене на ключов ресурс, ние ще продадем това оборудване на цена, която в момента  не би била конкурентна на пазарите? Това е и против българския финансов интерес. В момента се водят изключително много дискусии по отношение на бюджета, много са проблемите и казусите, но за мен това е ключова стратегическа грешка, която се прави и повярвайте ми- има много други държави в Европа, които ще се възползват от липсата на план и ясна стратегия в българската енергетика‘‘, предупреди евродепутатът. 

По отношение на развитието на българската ядрена енергетика Пенкова смята, че трябва да има ясен план- къде, колко и какви реактори ще се строят, защото България винаги е била с ясна позиция в полза на развитието на сектора. Тя отбеляза и позитивното реноме на България по отношение на експертния потенциал в областта на ядрената енергетика: 

“По време на посещението ми в Чехия миналата седмица чух изразено възхищение към експертите, които работят в АЕЦ Козлодуй. Но за да гарантираме развитието на този сектор, на първо място трябва да имаме планирана стратегия за развитието му, за да може образователната система да подготви тези кадри и специалисти, които ще обслужат сектора в бъдеще. Едва ли е изненада да кажа, че това са много високо квалифицирани специалисти и те не могат да се подготвят за няколко години- става дума за над осем години образование и опит, които са необходими, за да можем да гарантираме специалисти, които да обслужват ядрения енергиен сектор в България при най-високите нива на безопасност.“

Цветелина Пенкова открои и важността на решението на Европейския парламент, за което тя лично положи много усилия- ядрената енергия да е призната за зелена и устойчива. Това отваря пътя за ново развитие и тласък в търсенето на независимост в енергетиката и нови инвестиции. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега