Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Атанасова: Който има пари за кола, има и за здравни осигуровки

Атанасова: Който има пари за кола, има и за здравни осигуровки

Над един милион са здравно неосигурените лица у нас, посочи тя пред журналисти в Министерски съвет.

Здравните осигуровки, цените на лекарствата и заплатите в здравеопазването коментира след днешното заседание на кабинета здравният министър Десислава Атанасова. Над един милион са здравно неосигурените лица у нас, посочи тя пред журналисти в Министерски съвет.

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки, обясни министърът като коментарът й дойде по повод приетите в НС на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Те предвиждат разпоредителни сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски. Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.  

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат. По изчисленията на здравния министър дори половината от този 1 млн. здравнонеосигурени да платят вноските си, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата. Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите. Тя призова още профсъюзите и работодателите да се върнат на масата за преговори за колективния трудов договор в сектор Здравеопазване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега