Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Атила - вождът на хуните" открива Бургаските музикални празници

"Атила - вождът на хуните" открива Бургаските музикални празници

На 2 юли кръвожадният вожд на хуните – Атила ще оживее на сцената на Летния театър, за да даде старт на седмото издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров”. Така човекът, който покорява почти цяла Европа и стига пред Рим, където смъртта му попречва да завърши своя поход, ще получи още ден живот. „Афишът на Бургаските музикални празници по традиция включва силни заглавия, които са подходящи за игра на открито.

На 2 юликръвожадният вожд на хуните – Атила ще оживее на сцената на Летния театър, зада даде старт на седмото издание на Бургаските музикални празници „ЕмилЧакъров”. Така човекът, който покорява почти цяла Европа и стига пред Рим,където смъртта му попречва  да завършисвоя поход, ще получи още ден живот. „Афишът наБургаските музикални празници по традиция включва силни заглавия, които са подходящи за игра на открито.

Празниците започват на2 юли  с премиерата на операта наВерди  „Атила”, която ще се играе и на 4юли. Следващото събитие в програмата  е концертът наМария Илиева, който е на 11 юли. Представленията в Летния театър продължават  докрая на идния месец и през август, а закриванетое на 5 септември”, каза директорът на Държавна опера Бургас – Александър  Текелиев.

Суперпродукцията  „Атила”  обещавада завладее публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти.Тя е дело на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които сасъответно режисьор и сценограф на представлението. До миналата година КаталинАлборе, под чийто молив са излезли костюмите на жестокия Атила и амазонката Одабела,е бил директор на Операта в Букурещ. За да пресъздадат легендарните образи отпроизведението на Джузепе Верди,  дваматаса в морския град повече от месец и работят рамо до рамо с колегите си от Бургаскатаопера.

Усилията си заслужават, защото на 2 юли зрителите в Летния театър нямада видят обикновената хронология на събитията, а ще могат да се върнат вековеназад и да разкрият реалния образ на хунския вожд. Публиката ще усети силата,но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Ще видят как непобедимиятАтила  се предава на жена, която носи същата силакато него, и в която е влюбен.  Да съпреживеемемоциите на  главните герои ще  помогнат мощните гласове на баса Деян Вачков,световноизвестния  тенор  Калуди Калудов и най-доброто сопрано вБългария  Йоана Железчева. Те ще сепревъплътят в Атила, римския офицер Форесто и в Одабела, която е годеница на Форесто идъщеря на градоначалника на опожарения отхуните римски  град Акуилея.

Във втората премиера на 4 юлисолисти ще бъдат Делян Славов,  Даниел Дамянов иотново  Йоана Железчева. Диригент на представлението ще еИвайло Кринчев, диригент на хора -Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майсторът на Бургаската опера Недко Георгиев, а концертмайстор щее Йордан Ковачев. Гримът и костюмите ще превърнатталантливите оперни певци в копия на Атила и Одабела.  

„Едно представление може да се определи катосуперпродукциите, когато хорът и солистите сменят  костюмите си много пъти и имаме впечатляващ  декор. В „Атила”  за хора създадохме четири  различни костюма. Ще видим хористите наБургаската опера  като хуни, римляни и еремити(поклонници на христовата вяра).  Насцената ще бъдат издигнати 6 огромни пилона, които символизират мощта наРимската империя. Декорът може да се опише като боксова арена, на която щенаблюдаваме сблъсъка между главните герои”, обяснява Каталин Алборе. Представлението  ще бъде допълнено  и от специални прожекции, които се правят запърви път в България. Те са подготвени отново от Алборе, който е и lighting designer.

„Обикновено погледът на всичкипредставления и режисьори са към жестоката  фигура и характер на Атила, но той е човек,който в самата опера носи своите съмнения. Атила  желае да приобщи своя народ към европейските  ценности. Това е онова, което искаме дапротивопоставим в операта, като трансформация, която този велик воин търси ионова, което  получава. Всъщност Атила  намира смъртта си от ръката на еднахристиянка, която повтаря историята на Джудита, спасила еврейския  народ от първия набег на вавилонците”,разказва режисьорът Огнян Драганов.

Той сподели, че е изключителнощастлив,  че работи с  Бургаската опера и конкретно за Летнитемузикални празници, които му дават възможност да постави представление от тозимащаб.  Драганов и Алборе са тим от 2003година и оттогава са правили съвместно представления  в Колумбия, Холандия и Румъния.Всичкипредставления от програмата на Бургаскимузикални празници „Емил Чакъров” 2014 са с начален час 21:00 ч. Билети за тях могат да бъдат закупени от касата наОперата, както и от билетния център до Часовника и преди започване напредставленията на място, в Летния театър.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега