Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 30 души задържани при спецакция в Слънчев бряг

Близо 30 души задържани при спецакция в Слънчев бряг

Близо 30 души с криминални прояви, насочени най-вече към извършването на грабежи и кражби на лично имущество на почиващи в Слънчев бряг и близките курорти, са установени и задържани за срок от 24 часа, в резултат на работата на служители от ОДМВР – Бургас, Районно управление „Полиция” – Несебър и бургаската жандармерия.

Близо 30 души с криминални прояви, насочени най-вече към извършването на грабежи и кражби на лично имущество на почиващи в Слънчев бряг и близките курорти, са         установени и задържани за срок от 24 часа, в резултат на работата на служители от ОДМВР – Бургас, Районно управление „Полиция” – Несебър и бургаската жандармерия.

В проведената поредна масирана специализирана полицейска операция – част от мерките за осъществяване на охрана спокойствието и сигурността на гостите на най-големия курортен комплекс в България, са задържани шестима мъже, извършителите на грабежи по няколко схеми : чрез издърпване на дамски чанти от туристки, издебвани в тъмни или неосветени места в Слънчев бряг, чрез издърпване на златни синджири от почиващи, преминаващи през усамотени дюни или алеи или чрез издърпване на мобилни телефони от почиващи, докато провеждат разговори по тях.

За хулигански прояви са задържани петима мъже, както и един чужденец, злоупотребил с алкохол. Неутрализирана е и група от няколко криминално проявени ямболии, придвижващите са с джип, в който са открити и иззети заглушителни устройства за подтискане на сигнално-охранителна техника. Работата по детайлното установяване на престъпната дейност на лицата продължава. При проверката в увеселителните заведения и дискотеките в Слънчев бряг е установено едно 17-годишно момиче от Димитровград, което е било без придружител – спрямо момичето е предприета полицейска закрила, като предстои на родителите й да бъде съставен акт за неупражнен родителски контрол.

Съставени са и четири предупредителни полицейски акта на собственици на заведения, сред които и на управителя на дискотеката, допуснала на територията си непълнолетно лице след 22.00 ч. Припомняме, че в такива случаи по Закона за закрила на детето, глоба от 200 до 500 лв. грози родителите на непълнолетното лице, а за управителите на заведенията, в които са открити подрастващите – глобата е от 2 000 до 5 000 лв.

Специализираната полицейска акция обхванала и самонастанили се в околностите на Слънчев бряг близо 30 лица. Голям процент от тях не са представили документи за самоличност, като не са могли да дадат адекватно обяснение за пребиваването си в курорта и за начина си на прехранване. Сред самонастанилите се са установени извършители на кражби на лично имущество, собственост на туристи / напр. оставени без надзор чанти или дребна техника, като фотоапарати, мобилни телефони, IPads и др./.

Констатиран е опит да бъдат прокарани в обръщение неистински банкноти в обменно бюро, намиращо се до хотел «Виктория Палас» в Слънчев бряг, като 23-годишната украинска туристка – Ю.М., отседнала в курортния комплекс, се опитала да обмени сумата от 200 евро в български левове. Установено е, че предоставената банкнота за обмен с номинал 200 евро е преправена от белоруски рубли в евро, т.е. същата е неистинска. Ю.М. е задържана за срок от 24 часа в Районно управление «Полиция» - Несебър с оглед установяване на съпричастността й към извършено престъпление по смисъла на чл. 244 от НК / прокарване в обръщение наподправени парични или други знаци/.

При провеждането на операцията полицейските служители са популяризирали и стартиралата превантивна кампания за ограничаване на случаите, при които чуждестранни граждани получават в замяна на дадената от тях валута излезли от обръщение банкноти от България, Беларус и Югославия. Кампанията, целяща да запознае почиващите с рисковете на уличния чейндж, освен по традиционните методи, ползвани при полицейската работа с превантивна насоченост, ще е подкрепена от брошури на няколко езика и плакати, даващи информация за ситуациите, криещи се в неползване услугите на регламентирани за обмяна места – банки, обменни бюра или финансови къщи.

Припомняме, че в рамките на няколко седмици бяха регистрирани няколко измамливи сделки, като извършителят на три от тях, осъществени в близост до Mall „Бургас Плаза» спрямо руски и украински туристи, бе разкрит и задържан – това е 44 годишния Г.Г. от Бургас. В други случаи на територията на курортен комплекс «Слънчев бряг» са засичани мъже, от които са иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение, както следва:

- банкноти с номинал 50 и 100 български лева, емисии 1991, 1992 и 1993 год. на БНБ

- банкноти с номинал 50 и 100 беларуски рубли, емисия 2000 год.

- банкноти с номинал 10, 100, 500 и 50 000 югославски динара, емисии 1992, 2006 год.

Обикновенно излезлите от обръщение банкноти се ползват за измами при обмяна на валута на улицата, като чуждестранни туристи, отседнали в курортните селища или идващи да пазаруват в големите търговски центрове в Бургас, се примамват от улични чейнчаджии, предлагащи им курс по-изгоден от този на банките, обменните бюра или финансовите къщи. Чужденците обменят наивно валутата и едва по-късно констатират, че получените от уличния касиер банкноти са оригинални, но от изтекли емисии, което автоматично ги прави невалидни за употреба на територията на България.         

По отношение разпространението на наркотични вещества също са предприети множество мерки, като според статистическите данни на ОДМВР – Бургас почти всяка вечер на територията на Слънчев бряг и прилежащите курортни зони като Обзор, Свети влас, Несебър и Равда, са задържани между 4 и 5 човека за притежание на наркотици / преимуществено марихуана и амфетамин/.

Само за последния месец в Районно управление „Полиция” – Несебър, обслужващо изброените курортни зони, са образувани над 100 бързи досъдебни производства предимно за притежание на наркотични вещества и шофиране след употреба на алкохол. Предвидено е до края на сезона провеждането на множество ежедневни и тематични специални проверки, които освен Слънчев бряг, ще обхванат и крортните селища по Южното Черноморие.

В тази връзка в резултат на работата на служителите от Районно управление „Полиция” – Созопол през изминалото денонощие непосредствена близост до частен имот, разположен в с. Крушевец, е консаттирано отглеждането на 23 канабисови растения – за тях се грижели: 28- годишният М.С. от Бургас, който бил и собственик на имота и неговите приятели – Б.И., 28-годишен от с. Маринка и В.К., 31-годишен от Бургас. По данни от специалисти в бранша от растенията е могло да се добие близо 3 кг. суха листна маса, достатъчна за производството на около 6 000 цигари с марихуана, които да се пласират по курортите на Южното Черноморие / по цени на черния пазар приблизителната печалба би била в размер на между 10 000 и 15 000 лв./.

При последващото претърсване и изземване, осъществено от служители на Четвърто Районно управление „Полиция” – Бургас, в дома на Б.И. са намерени : още едно канабисово растение, три семена и 3 гр. тревна маса, реагирала при извършения полевия нарко-тест на канабис. Б.И., М.С. и В.К. са задържани за срок от 24 часа в Районно управление „Полиция” – Созопол. По случая са образувани две досъдебни производства.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега