Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас и старата столица на Китай ще се побратимяват

Бургас и старата столица на Китай ще се побратимяват

Най-добрият град за живеене в България може да се побратими с Нандзин - старата столица на Китай. Идеята е обсъдена по време на среща между зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев и представители на българо-китайската бизнес асоциация в Бургас. Очаква се самото побратимяване да се случи след година. Преди това делегати на двата града ще се срещнат, за да набележат секторите, в които да си сътрудничат.

Най-добриятград за живеене в България може да се побратими с Нандзин - старата столица на Китай. Идеята е обсъдена по времена среща между зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев и представители набългаро-китайската бизнес асоциация в Бургас. Очаква се самото побратимяване дасе случи след година. Преди това делегати на двата града ще се срещнат, за да набележат секторите, в които да си сътрудничат.            

Еднаот възможностите за сътрудничество между градовете е в областта на културата.Нандзин (Nanjing) е известен като „Старата столица на десет династии”. Градътвинаги е бил културен център. През вековете там са творили поети, певци,художници, писатели. В Нандзин се намира и третата най-голяма библиотека вКитай. Там са концентрирани някои от най-старите музеи и паметници в страната,като например храмът на Конфуций, гробниците на династията Минг (Ming tombs),които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. 

Нандзин няма дабъде първият китайски град, с който Бургас ще си партнира. Припомняме, че през2004 г. морският град е подписал меморандум за сътрудничество и с китайскияград Янтай.

Освенпобратимяването, на срещата със зам.-кмета Стойчев са обсъдени и възможноститеза сътрудничество между асоциацията и общината. Поетите ангажименти от странана асоциацията са да презентира предимства на Бургас пред потенциални китайскиинвеститори. За целта асоциацията ще работи в тясно сътрудничество с китайското бюро на инвестиции в чужбина. В края на юни са предвидени и първите срещи в Китай.

По думите напредседателя на асоциацията г-жа Менг Лу, трябва да се обърне сериозно вниманиена въпроса с туризма. „Вече се работи за промотиране на българския туризъм в Китай. В момента три местни туристически списания подготвятматериали за България. Само че това не е достатъчно. Трябва да се помисли задиректна самолетна линия Китай –България, за да може да се избегне визовиярежим“, коментира Менг Лу.

Според нея, за да може един китайски гражданин да посети България, трябва дасе снабди с виза, която струва 75 евро в най-добрия случай. Отделно консулстваима само в Пекин и Шанхай, а това за по-отдалечените провинции  коства допълнително средства. По този начиннакрая една виза може да излезе около 250 евро.

Припомняме, чепреди броени дни китайски самолетен превозвач проявиинтерес към откриването на редовна въздушна линия между Пекин и София. Ако това стане реалност, бургаската асоциация ще лобира за пускането начартърни полети между Пекин и Бургас.                                             

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега