Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Високотехнологично оборудвани автомобили ще контролират шофьорите за платени пътни такси

Високотехнологично оборудвани автомобили ще контролират шофьорите за платени пътни такси

Те ще са оборудвани с камери, таблет/лаптоп.

Специализираните автомобили, с които ще се контролират автомобилите за платени пътни такси при ползването на републиканските пътища са високотехнологични и са оборудвани с камери. Те ще могат и през деня, и през нощта да регистрират, преминаващите превозни средства като разчитат техните номера, обясни в ефира на БНТ Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков.

В автомобила ще има таблет или лаптоп, на който ще се визуализират преминаващите автомобили. Системата ще засича регистрационния номер, автоматично ще го разпознава и в централната база данни в реално време ще се проверява дали конкретното превозно средство има платена винетка за автомобилите до 3,5 т или пътна такса за превозните средства над 3,5 т.

Автомобилите ще са оборудвани и с ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи. „При желание и при спиране на пътя тези, които искат, могат с банкова карта да заплатят на място компенсаторна такса, ако са в нарушение“, каза Радослав Николов.

Той посочи още, че шофьорите не е задължително да бъдат отбивани за проверка на пътя, но когато се установи, че пътуват без валидна електронна винетка ще бъдат информирани за съответното нарушение по подобен начин, както в момента се получава известие за нарушенията на пътя от камерите на „Пътна полиция“.

С дебитни или кредитни карти ще се купува от 1 януари 2019 г. електронна винетка от терминалите за самообслужване, от уеб портал или от мобилно приложение. 500 ще са терминалите за самообслужване. Те ще са разположени на удобни за шофьорите места по републиканската мрежа, обясни още Николов. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски.

Данните, които шофьорите ще трябва да въведат са регистрационният номер на автомобила, срокът за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, и началната дата за стартирането й. Последната стъпка, преди плащането, е потвърждаване на въведената информация.

С плащане в брой потребителите ще могат да купят електронна винетка като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа - бензиностанциите, офисите на областните пътни управления на АПИ и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега