Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ си готви служебна победа на вота

ГЕРБ си готви служебна победа на вота

Служебна победа и управление на страната планира да си обезпечи ГЕРБ чрез законови промени в 6 без 5. Това научи "24 часа" от три независими един от друг източници в политическите среди.

Служебна победа и управление на страната планира да си обезпечи ГЕРБ чрез законови промени в 6 без 5. Това научи "24 часа" от три независими един от друг източници в политическите среди.

Идеята била за следващите парламентарни избори да се възприеме в някаква степен гръцкия модел на преброяване, при който първата по резултат партия получава автоматично 50 депутати бонус за сметка на непреминалите бариерата участници във вота. Нашите управляващи обаче замислят още по-хард вариант.

При него победителят получава толкова мандата допълнително, че да му стигнат за самостоятелно съставяне на кабинет - тоест разликата до 121. Единственото условие е той да води втория с над 5%. Така например, ако на изборите през 2013 година ГЕРБ получи 25% от гласовете (близо 90 депутати при средна избирателна активност), а БСП вземе 19%, бонусът за хората на Бойко Борисов ще бъде от над 30 избраници и гарантирано самостоятелно управление.

Новият модел трябвало да се запише като поправка в Изборния кодекс. ГЕРБ и подкрепящите го независими депутати имат достатъчно гласове да я прокарат в парламента. Намерението било обаче това да стане в последния възможен момент, за да няма време за обществена и политическа реакция. Противник на това предложение бил президентът Росен Плевнелиев и от средите на ГЕРБ в момента усилено го убеждавали да го подкрепи.

Основният аргумент бил, че така ще се гарантира политическа стабилност. Дори имало идея самият държавен глава като надпартийна личност да лансира идеята за радикалната промяна. Никой от ГЕРБ вчера не потвърди официално планират ли наистина управляващите чрез законодателни пируети да си гарантират победа на вота и нов мандат. От мнозинството обаче вече анонсираха някои други свои идеи за промени в Изборния кодекс.

Сред сигурните в тях са следните:

- Към постоянно действащия ЦИК ще се създаде постоянно действаща администрация. Това беше предложение на Искра Фидосова още преди 2 години, но по настояване на опозицията не влезе в Изборния кодекс. Обвиненията бяха, че сегашната власт ще си назначи свои хора, с които да манипулира вота. Сега ЦИК се избира с петгодишен мандат, без собствена администрация и бюджет.

- Според Фидосова, за да има ефективна борба срещу купуването на гласове, трябвада се използват СРС-та. В най-скоро време ще бъдат предложени поправки в НК и в НПК. Целта е да се разреши използването на СРС при разследване на купуване на гласове. В текста обаче ще бъде записано, че СРС ще се ползват само по искане на прокуратурата.

- Медиите да публикуват в сайтовете си договорите с всички участници в изборите, независимо дали са партии, коалиции или комитет. "Така всеки един, който желае да види какви са параметрите по този договор за медийно обслужване, може да се запознае с тях и да проследи дали се изпълняват. А имаше съмнения и за допълнителни непублични договорки", поясни Фидосова. Досега медиите трябваше да оповестяват публично само тарифите си.

- Декларация за произход на средствата ще се изисква за дарения към партии, по-големи от една минимална работна заплата. До момента декларация за произход се изискваше за дарения, по-високи от 1000 лева.

- Три дни преди вота на сайта на общината ще се публикува списъкът за лицата, които не могат да гласуват, или популярен като забранителния списък. Неправителствени организации също се обявиха за поправки - изчистване на мъртвите души от списъците, промяна на режима за регистрация при партийни и непартийни кандидати, тъй като сега за непартийните се изискват повече подписи, за промяна на мандатните райони, кметовете на села до 150 души, както и районните да се избират пряко, да се премахне гласуването само със знака Х, да се предвидят процедури за обжалване на решения на ЦИК, както и електронен регистър на жалбите, за да се проследява придвижването им. Всичко това е заложено и в препоръките на ОССЕ за изборите у нас.

Мая Манолова от БСП пък иска да гласуваме с машина, подобна на касовия апарат. Дали машинното гласуване ще влезе в поправките в Изборния кодекс, е въпрос на дискусия, която започва от днес. При президента стартира първата от поредицата обсъждания за ремонта на изборните норми.

ОССЕ също направи своите препоръки преди месеци и управляващите обещаха да се съобразят с тях. Миналата седмица и ДПС изпусна духа от бутилката с предложението си за предизборна агитация на турски. Мнозинството обаче бе категорично против и припомни, че вече са го заявили в писмото си до ОССЕ. Чакат се още идеите на сините и "Атака".  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега