Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Хубчев: Всеотдайност към професията е пътят към титлата "Доктор на годината"

Д-р Хубчев: Всеотдайност към професията е пътят към титлата "Доктор на годината"

"Когато пациент има нужда от теб, трябва да се отзовеш, независимо дали е ден или нощ, на какво разстояние от теб е пациентът, колко си изморен".

През уикенда бургаският акушер-гинеколог доц. д-р Георги Хубчев, началник на АГ отделението в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, бе избран за „Доктор на годината“ в Националните медицински награди. По думите му, подобен приз може да бъде резултат само на всеотдайност към професията.

Ето какво още споделя "Докторът на годината" за специалната награда, за ежедневните награди, които получава в работата си, както и за бъдещето на гинекологията в Бургас:

Доц. д-р Хубчев, преди дни получихте престижната награда "Доктор на годината" в Националните медицински награди. Очаквано ли беше това високо признание?
Не очаквах наградата и за мен е огромна чест, че я получих. Приемам я като признание за това, което съм направил в моя почти 40-годишен професионален път, както и като отговорност за следващите години. Благодаря на Български лекарски съюз, които ме номинираха, благодаря и на журито, което в крайна сметка избра мен за високото отличие. Но нека не забравяме, че в България има стотици отлични лекари, които заслужават тази награда.

Как се стига до "Доктор на годината"?
С много труд и  всеотдайност към професията. Тя винаги е на първо място, а всички други ангажименти остават на заден план. Когато пациент има нужда от теб, трябва да се отзовеш, независимо дали е ден или нощ, на какво разстояние от теб е пациентът, колко си изморен. Нито времето, нито умората, нито разстоянието, нито личните проблеми могат да се поставят преди нуждите на пациентите. Това е професията на лекаря. Има, разбира се, и критерии като стаж, опит, развитие през годините. Ако аз трябва да оценя даден лекар, първо ще видя дали има достатъчно дълъг стаж. Медицината е „късна реинвестиция“, особено в оперативните специалности, където не е достатъчно да знаеш, а трябва и да можеш. Уменията се постигат с натрупването на опит. Да владееш една операция не значи да си я направил един- два- пет- десет пъти. Трябва да я направиш 50- 100 пъти, за да имаш самочувствието, че я владееш. И това го казвам от личен опит. Другото, което е много важно, е непрекъснато да осъвременяваш знанията и уменията си, което включва специализации в чужбина и във водещи болници в България. Третото, което за мен е много важно, е поливалентността в дадена специалност. Например, в акушерството и гинекологията това е да владееш не само акушерството, но и онкогинекологията, тазовата хирургия, урогинекология, лапаро- ендоскопската и хистеро- резектоскопска  хирургия, стерилитет и ендокринология. С една дума- дойде ли жена с проблем, да можеш да помогнеш, а не да я отпратиш.

Вече втори месец сте началник на отделението по акушерство и гинекология в университетска болница „Дева Мария“, какви са впечатленията Ви?
Да, втори месец съм началник на отделението,  но вече почти 10 години съм в болницата като методичен ръководител и гостуващ акушер- гинеколог. Мога да кажа, че подробно познавам както колегите от отделението, така и колегите от другите специалности, начинът на работа тук, апаратурата, целите на ръководството. Това ми помогна в много голяма степен и смятам, че поемането на отделението мина плавно, без излишни трусове. Колегите са трудолюбиви, готови са да се развиват и това ще бъде основната ни цел от тук нататък- да развиваме отделението по акушерство и гинекология.

Какво ще се случи в отделението в следващите месеци?
Както казах, отделението ще бъде развито напълно. Истината е, че дори и в момента то работи на пълен капацитет, но целта ни е да почнем да поемаме все по-сериозни случаи. Рутинно започваме да се занимаваме с онкогинекологията, за да затворим цикъла заедно с отделението по медицинска онкология. Започваме ежемесечни колегиуми с младите лекари, като всеки от тях ще подготвя презентация по дадена тема. Заедно ще разглеждаме по-сериозните случаи и така ще предаваме опита си и на теория, и на практика в операционните зали. Апаратурата, с която разполагаме, е съвременна, с нея се работи рутинно и това е в огромен плюс за лекарите, които искат да се развиват.  Започахме да привличаме и лекари от други болници, доказани специалисти, с които екипът на нашето отделение ще става все по-добър. Младите колеги, които искат да се развиват научно, ще имат възможност да бъдат зачислени за докторантури. Съвсем скоро ще получим и най-високото, трето ниво на компетентност на отделението и то ще се превърне в Клиника. Имам амбициозен план за отделението, което оглавявам, а титлата „Доктор на годината“ прави ангажиментът по реализирането му още по-сериозен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега