Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутатите приеха промените в Закона за професионалното образование и обучение

Депутатите приеха промените в Закона за професионалното образование и обучение

Депутатите приеха и на второ четене промените в Закона за професионалното образование и обучение. Измененията целят синхронизиране с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Депутатите приеха и на второ четене промените в Закона за професионалното образование и обучение. Измененията целят синхронизиране с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

С новите текстове се урежда статутът, условията и редът за откриване, закриване и преобразуване на професионалните колежи. Те ще осъществяват професионално обучение на лица, навършили 16 години, за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация. Въвежда се изискване за входящо и изходящо минимално квалификационно равнище при обучение за придобиване на професионална квалификация, за ученици и лица, навършили 16 години.

Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда. Според текстовете в Министерството на образованието и науката се създава и се води публичен регистър на професионалните колежи. В него ще се вписват държавните, общинските и частните професионални колежи.

Промените предвиждат още въвеждането на втора матура по теория и практика на професиите, с което зрелостниците от професионалните училища вече ще държат два, вместо три, държавни изпита за завършване на средното си образование.

Поправките предвиждат още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен - минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега