Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европа с нови мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето

Европа с нови мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето

Когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще е забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара.

Европейската комисия готви нови правила, целящи намаляването на пластмасовите отпадъци в морето. Те са ориентирани към 10-те пластмасови продукти за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и към изгубените или изоставените риболовни уреди. Заедно те съставляват около 70% от всички морски отпадъци, посочват от пресцентъра на ЕК.

Пакетът предвижда различни мерки по отношение на различните видове предмети. Когато са налични, че за различните продукти ще се прилагат различни мерки. Когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще е забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара.

За продуктите без ясни алтернативи фокусът е върху ограничаването на тяхната употреба чрез национални мерки за намаляване на потреблението им, изисквания за проектирането и етикетирането и задължения за управление наотпадъците/почистване за производителите.

"Пластмасата е чудесен материал, но трябва да я използваме по-отговорно. Пластмасовите изделия за еднократна употреба не са интелигентен икономически или екологичен избор и днешните предложения ще помогнат на бизнеса и потребителите да преминат към устойчиви алтернативи", коментира заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен.

В световен мащаб пластмасите представляват 85% от отпадъците в морето. Те стигат дори до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве.

С новите правила ще се въведат:

* Забрана за използването на пластмаса в определени продукти: когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще бъде забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара. Забраната ще се отнася до пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, които ще трябва да се произвеждат изключително от по-устойчиви материали. Пластмасови съдове за напитки за еднократна употреба ще се допускат на пазара само ако техните капачки остават прикрепени към тях.

* Цели за намаляване на потреблението: държавите членки ще трябва да намалят използването на пластмасови съдове за хранителни продукти и пластмасови чаши.

* Задължения за производителите: производителите ще помагат за покриването на разходите за управление на отпадъците и почистване, както и за мерки за повишаване на информираността по отношение на съдовете, опаковките и обвивките за хранителни продукти (напр. на чипс или бонбони), съдовете за напитки и чашите, тютюневите изделия с филтри (напр. цигарени фасове), мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички. Секторът също така ще получи стимули да разработва по-малко замърсяващи алтернативи за тези продукти.

* Цели за събирането: държавите членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба към 2025 г., например чрез депозитни системи.

* Изисквания за етикетиране: за определени продукти ще се изисква поставянето на ясни и стандартизирани етикети, върху които е посочено как трябва да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са отрицателните екологични последици от продукта и какво е съдържанието на пластмаса в него. Това ще се прилага по отношение на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.

* Мерки за повишаване на осведомеността: държавите членки ще бъдат задължени да повишават осведомеността на потребителите за отрицателните последици от изхвърлянето на пластмасови продукти за еднократна употреба и риболовни уреди, както и за наличните системи за повторна употреба и възможностите за управление на отпадъците за всички тези продукти.

* Що се отнася до риболовните уреди, които съставляват 27% от всички отпадъци по плажовете, Комисията възнамерява да допълни съществуващата рамката на политиката с режими на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса. Производителите ще трябва да покриват разходите за събиране на отпадъци с пристанищни приемни съоръжения и за техния превоз и третиране. Те също така ще покриват разходите за мерки за повишаване на информираността.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега