Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Името на Бургас значело кула, малка крепост

Името на Бургас значело кула, малка крепост

„Името на Бургас идва от кула, малка крепост.“ Това каза Митко Иванов, съавтор на книгата „История на Бургас” пред радио „Фокус“. По думите му, градът ни носел едно от най-старите имена на Балканския полуостров и Югоизточна Европа като цяло.

„Името наБургас идва от кула, малка крепост.“Това каза Митко Иванов, съавтор на книгата „История на Бургас” пред радио „Фокус“. По думите му, градът ни носел едно от най-старитеимена на Балканския полуостров и Югоизточна Европа като цяло.

Коренът„пирг”/ „бург”, се задържа вимената на много други европейски, а и не само европейски, градове като Йоханесбург, Петербург,Хамбург и т.н., обяснява още Иванов.„Произходът на това древно име в превод е кула, малка крепост”, разказва ощетой.

Според „Историяна Бургас", дълго време, в продължение на столетия, са съжителствали безособено противоречие две форми в името на града - и Пиргос, и Бургас, в различни форми, вклч. Бергос и Бургос. Влатинските речници е посочено, че думата „Бург” е заемка от гръцки т.е. откривасе гръцкият произход на името на нашия град. По всяка вероятност, думата „Бургас” е изговор на население,което не припознава думата „Пиргос” като родна. „Имадва варианта -или това е българизирана форма, или турцизирана форма, или дори идвете”, допълва Иванов. 

Иванов разказва, че когато османският нашественик идва наБалканския полуостров и завладява територията на Бургаския залив през 1453 г.,заедно с Константинопол, Бургаският залив се превръща в последнатасвободна територия на днешна България. Тогава в регистрите е записано името „Пиргос“. Следователно, принашествието си, османците са заварили население, от което да научат името наземята.

„Името „Пиргос” свидетелства за древната история на нашияград и за това, че селището е съществувало още преди османското нашествие”,заяви той. Името на Бургас, както го познаваме и произнасяме, датира въвфренски и английски карти от първата половина на 18 век”, каза още Иванов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега