Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Проверявайте за цената и всички условия при онлайн пазаруване

КЗП: Проверявайте за цената и всички условия при онлайн пазаруване

Потребителите да бъдат внимателни при онлайн пазаруване и да се информират за крайната цена и условията на сделката преди да я сключат, предупреждават експертите на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Потребителитеда бъдат внимателни при онлайн пазаруванеи да се информират за крайната цена и условията на сделката предида я сключат, предупреждават експертите на Комисията за защита на потребителите(КЗП). 

Поводът затова напомняне е постъпило в КЗП запитване на потребител, който при пазаруване от онлайн магазин за храна задомашни любимци е останал с впечатлението, че търговецът не го е информирал своевременноза разходите по доставката и е научил за тях в офиса на куриерската служба. Проверка наКЗП по случая установи, че в хода на пазаруването, непосредствено до бутона запоръчка, търговецът предоставя таблица с различните цени за доставка, които иматотношение към общата стойност на покупката.   

По закон онлайн търговците са задължени да предоставят в непосредствена близост до бутона запоръчка информацията за основните характеристикина стоките или услугите и тяхната крайнацена. Ако търговецът не осигури възможността клиентът изрично да потвърди,че поръчката е свързана със задължение за плащане, когато това е така, сделканяма да е налице.  Освен това, потребителятне дължи такси за допълнителни разходи, за които търговецът не го е уведомилпредварително.

Също така, ако търговецът не информира клиента за правото муна отказ в 14-дневен срок, потребителят може да се откаже от договора в срок еднагодина и 14 дни. Ако пък забави предоставянето на тази информация до еднагодина, потребителят има право да се откаже от договора до 14 дни след като ебил информиран за това свое право по закон.  Важен моментпри упражняване правото на отказ отонлайн покупка е потребителят да го заяви пред търговеца в 14-дневен срок.

Препоръчително е за тази цел да се използва стандартният формуляр, койтотърговецът е задължен да предоставя на своите клиенти и който може да бъде изтегленот страницата на КЗП. В срокот 14 дни от датата, на която търговецът е бил уведомен за решението за отказот договора, той следва да възстанови всички получени от потребителя суми,включително разходите за доставка. Потребителите, обаче, трябва да иматпредвид, че търговецът може да не възстанови сумите, докато не получи стокитеобратно или доказателство, че те са изпратени.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега