Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми

Подготовката на новите оперативни програми и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично.

Подготовката на новите оперативни програми и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично. Документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала, пише на първа страница в. "Сега".

Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми. Единствените ясни неща до момента са броят на оперативните програми за бъдещия период - 5 вместо досегашните 7, отговорните министерства и приблизителният ресурс, на който България може да разчита - 17 млрд. лв. Ясни са и тематичните цели, които са общи за целия съюз и целят да обвържат финансирането с поставените цели в стратегията Европа 2020, както и разпределението на парите по различните фондове.

Сформирането на работните групи, които трябва да изготвят оперативните програми, обаче закъснява. Министерство на регионалното развитие е единственото, започнало да сформира работната група за изготвяне на новата оперативна програма. МРРБ публикува покана към желаещите да участват неправителствени организации, от която става ясно, че екипът ще е готов към края на юни. Крайният срок за подаване на заявления е 14 юни, като се допускат НПО-та с поне 2 години дейност и опит в областта на европроектите. МРРБ обаче още не е пуснало покана за включване на представители на академичната общност. Критериите как да се излъчват те трябва да се изготвят от просветното министерство. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали това е факт.

Нито едно от останалите 4 министерства, които ще отговарят за оперативни програми - икономическото (за икономика и предприемачество), транспортното, на околната среда и социалното министерство, не е започнало да кани представители. Наред с НПО-ата, в работните групи задължително се включват представители на Националното сдружение на общините, на синдикатите, на работодателските организации. "Забавянето още не е голямо, но има опасност догодина, ако се получи прозорец около изборите, да имаме проблеми по-скоро с усвояването на настоящите еврофондове", коментира министър Томислав Дончев.

През 2013 година България трябва да усвои 6.76 млрд. лв., или два пъти повече, отколкото за 2012 г. За отделни оперативни програми темпото на усвояване трябва да се вдигне цели четири пъти, иначе парите ще бъдат загубени. "Много сме притеснени от това забавяне. На срещи с представители на местните власти от други страни членки това изоставане е много видно", коментира шефката на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя допълни, че някакви дебати е имало само в рамките на съвета по реформи.

"Получихме покана за голямата работна група, която трябва да изготви договора за партньорство, но нямаме покани за тематичните групи за оперативните програми", коментираха и от БСК. Особено критично е положението в областта на образованието и науката, които нямат отделна оперативна програма. От министерство на образованието се очаква до края на септември тази година да е готово с целия пакет от документи, за да не бави допълнително другите водещи министерства. Така насред лятната ваканция министерството на практика ще трябва да предложи всички мерки в областта на образованието и науката, които следва да се финансират до 2020 г.

Наред с насочването на финансов ресурс към неадекватни мерки, слабите оперативни програми този път могат да доведат и до загуба на средства. Изискванията към самите оперативни програми през новия програмен период са много завишени, като е предвидено залагането на междинни цели - за 2016, 2018 и 2022 г., когато реално ще изтече срокът за усвояване на сумите. Неизпълнението на междинните цели може да доведе до спиране на средства. Блокиран с оглед на изпълнението ще бъде и 5% резерв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега