Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Каналът на езерото Вая ще бъде почистен и възстановен с евро средства

Каналът на езерото Вая ще бъде почистен и възстановен с евро средства

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 394 хил. евро по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Каналът, който свързваезерото Вая сЧерно море, ще бъде почистен и възстановен. Дейностите ще се извършват по европейски проект спечелен от Областнаадминистрация Бургас.  Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 394 хил. евро по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Областна администрация ще си партнира с каймакамството в Енез.  

През изминалитедве години, в следствие на обилните валежи,  каналът нееднократно наводняваше района, вкойто е изграден. Тогава областният управител Вълчо Чолаков разпореди незабавнопочистване, но поради липсата на средства предприетите мерки не дадоханеобходимия траен резултат. 

С цел да сепредотврати реалната опасност от бъдещи бедствени ситуации, почистването наканала стана част от неотложните мерки, които Чолаков заложи в мандата си.Проектът, по негова идея, разработен от експертите в администрацията и съссъдействието на община Бургас, е вече спечелен. Предвиденитедейности ще доведат пряко до подобряване на екологичните условия в територии смеждународно значение (езерата Вая и Гала), с мерки включващи почистване иукрепване.            

"Заварих каналът около езерото в много лошо състояние, недобре поддържан, без да е почистван регулярно, обрасъл с плътна растителност имного отлагания по дъното. Всичко това силно затруднява обмена на води междуезерото и морето. При обилни валежи водата в канала залива прилежащите имоти отурбанизираната територия на гр. Бургас.

Получих множество сигнали от граждани.Намалената водопропускливост оказва негативен ефект и върху богатото биологичноразнообразие на езерото поради ограничения обмен със свежа солена вода отморето. Важно беше да намерим средства, за да възстановим съоръжението и дазапазим невредими и природата,и градските територии. Постигнахме голям успех осигурявайки средствата затова", коментира областният управител.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега