Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Колко ще ни струва топлото тази зима?

Колко ще ни струва топлото тази зима?

Макар метеорологичните прогнози да вещаят топла и слънчева есен, студените месеци вече са на хоризонта.

Дни преди настъпването на астрономическата есен българските домакинства отправят поглед към предстоящия отоплителен сезон. Макар метеорологичните прогнози да вещаят топла и слънчева есен, студените месеци вече са на хоризонта.

Колко ще ни излезе топлото у дома тази зима? Това е един от най-актуалните въпроси по това време на годината. Отговор ни дава репортерът Георги Георгиев от ефира на Нова телевизия. Според неговите проучвания, през предстоящия отоплителен сезон киловат/час отопление с парно ще ни струва 9.6 ст., с ток – 22.7 ст., с дърва – 5.3 ст., а с природен газ – 8.8 ст.

Тази година търговците алармират, че има недостиг на дърва за огрев. Това, очаквано, се отразява ина цените. Средностатистически едно домакинство се нуждае от 5 кубика дърва, за да изкара най-студените месеци. В много части на страната цените на твърдото гориво вече надхвърлят 100 лв. за кубик, а  до края на годината се очаква да поскъпне и още. Въпреки това обаче те все още са най-предпочитаният вариант за отопление.

Въглищата също поскъпват с около 10-20%, показва репортерската проверка. В момента тон от най-калорийните - „Донбас” се продават за 370 лв., а българските – струват около 300 лева за тон. Що се отнася до отоплението на ток, първоначалната инвестиция в съответния уред ще струва между 50 и 1 000 лева, в зависимост от това дали изберете печка тип "духалка", маслен радиатор, климатик или друг тип печка.

"Между една „духалка” и един климатик разликата е близо 3 пъти в полза на климатика. Още след 1-2 сезона климатикът се самоизплаща и започва да спестява от сметката за ток", коментира Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника

Най-важно, за да избегнем високите разходи обаче, се оказва да подготвим дома си за студените месеци. Това включва подмяна или ремонт на дограмата, уплътняване на зейналите фуги, както и поставянето на изолация. Препоръчителната стайна температура за тънки сметки е около 19-20 градуса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега