Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Корабът Мопанг изпускал гориво от години, нещата се влошили след бурите

Корабът Мопанг изпускал гориво от години, нещата се влошили след бурите

През цялото време държавата си мислела, че корабът вървял на въглища.

Корабът Мопанг, потънал край Созопол през 1921 година, изпускал гориво от години, но по малко. Поне това твърдят местните. Властите обаче уверяват, че сигнали до този момент не е имало. През цялото време държавата си мислела, че корабът вървял на въглища и опасност от разлив на гориво няма.

Резервоарите на кораба могат да поберат до 600 тона гориво, но се смята, че по-голямата част от това на Мопанг било вече изразходвано при потъването му в Черно море. Към момента хипотезата е, че на борда на плавателния съд има около 100-150 т мазут. Фракциите, които излизали от пробойните, били с големина на човешки юмрук. Честотата на изпускане обаче не е изяснена.

Това стана ясно по време на брифинг след работна среща в Областна управа, в която участваха Министърът на транспорта Ивайло Московски, Министърът на околната среда и водите Нено Димов, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Бургас Димитър Николов, кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Сигналът е получен в петък. Податели са двама водолази. Компетентните органи са реагирали веднага и към момента опасност няма. Риск за екологията и/или за туристите по Южното Черноморие няма. В това увериха от Щаба при областния управител и министрите Димо и Московски.

"Разливът е минимален. Предполагаме, че е резултат от бурята и силните течения, които са компрометирали потъналия преди близо век кораб", коментира министър Московски. По думите му, мястото е оградено с технологии, които не позволяват разпространяването на отпадния материал. Обмисля се и поставянето на второ ограждение. За овладяване на ситуацията са ангажирани дрон и катер.

Предстои източване на горивото на потъналия кораб. Московски посочи, че на разположение на България има кораб на ЕМСА, който може незабавно да събере изтеклото от резервоарите на кораба гориво. Още днес стартират и преговори с две компании, които са оборудвани с технологии, позволяващи това.

Междувременно, в срок от 5 до 7 дни ще излязат и резултатите от взетите от замърсяването проби, посочи министър Димов. По думите му, концесионерите са получили предписания за почистване на изхвърления мазут и са инструктирани да сигнализират при поява на нови фракции. До дни ще започне и източването на резервоарите на Мопанг.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега