Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Крумова: Потребителите заплащат единственото за ВиК услугите, които получават

Крумова: Потребителите заплащат единственото за ВиК услугите, които получават

Цената на водата се формира на база 3 стойности – за водоснабдяване, отвеждане и пречистване, като потребителите заплащат единствено цената на услугите, които получават.

"Цената на водата се формира на база 3 стойности – за водоснабдяване, отвеждане и пречистване, като потребителите заплащат единствено цената на  услугите, които получават. Абонатите ще заплащат предвиденото 20-процентно повишаване на цената на водата в Ямбол след въвеждането в експлоатация на пречиствателна станция за отпадни води, поради калкулиране на новата услуга в цената на водата. Навсякъде, където се предоставя единствено водоснабдителна услуга, се плаща само за нея". Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в ефира на БНТ.

Тя посочи, че увеличението в целите области е резултат от европроектите, с които консолидираните територии, обслужвани от един и същи ВиК оператор, получават осъвременена и модерна технология за пренос на чиста питейна вода. консолидирането си след одобрението на ОПОС 14-20, да започнат подготовка на проекти, които да бъдат финансирани при наличие на финансов ресурс, спестен при изпълнението на проектите в 16-те вече консолидирани области.

За 2018 г. в бюджета на Министерството регионалното развитие и благоустройството са предвидени 18 млн. лв. за ВиК инфраструктура, като заявките за подмяна на водопроводи са над 400 млн. лв. Критериите, по които ще бъдат разпределени средствата от бюджета на министерството, са на база население, спешност от прилагане на мерки и наличие на заплаха за здравето, като приоритет имат населените места с прекъсване на водоснабдяването, посочи Крумова.

Тя отрече нападките за партиен избор при определянето на населените места за финансиране на ВиК инфраструктурата и посочи, че определящо е решаването на проблеми с водоснабдяването. Крумова поясни, че средствата за канализация не са достатъчни и е необходимо да се разчита на цената на водата или на европейско финансиране в областите с един ВиК оператор.

В Стратегията за развитие на ВиК отрасъла се предвижда създаването на фонд, който да покрива нуждите на малките населените места. Има ясна стратегия по отношение на най-уязвимите групи, така че да бъдат подпомогнати без да се нарушава формирането на инвестиционния ресурс. Всички уязвими групи ще ползват вода на субсидирана цена, така че да заплащат минимална цена или никаква за минималното количество, необходимо за покриване на житейските нужди, като размерът предстои да се уточни.

Обсъжда се вариант подпомагането да бъде директно чрез ВиК, при условие, че хората отговарят на определените критерии, така че да се опрости административно в най-голяма степен процесът на подпомагане, подчерта Крумова. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега