Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН планира 10% увеличение на учителските заплати от 2017-а

МОН планира 10% увеличение на учителските заплати от 2017-а

"Сега, когато започват разговорите за бюджета за догодина, ще се боря в него, а и през следващите години, парите за образование в България да са повече. Още следобяд, след приключването на събора, ще подпишем Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт."

"Сега, когато започват разговорите за бюджета за догодина, ще се боря в него, а и през следващите години, парите за образование в България да са повече. Още следобяд, след приключването на събора, ще подпишем Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт." Това заяви днес пред делегатите на Националния учителски събор вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. 

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати от 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

Вицепремиерът каза още, че водещите финансови политики за МОН ще са поддържане на средната учителска заплата над средната за страната; изпреварващо увеличаване на минималната учителска заплата и подобряване системата за квалификация на учителите.

Предстои просветното министерство да одобри и въведе мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в дейности, които позволяват облекчена натовареност. Една такава програма ще даде възможност за поетапно преминаване от активна трудова възраст към пенсионен живот и използване на потенциала на учителите от тази група.

Също така МОН ще подпомогне усилията на детските градини и общините за обхващане на децата в предучилищна възраст и има амбицията за изпреварващо увеличаване на възнагражденията на заетите  в детските градини, предвид изоставането им от тези в училищата, каза още вицепремиерът.

"Убедена съм, че няма проблем в съвременната политика и публичен живот – не само у нас и в ЕС, но и по света, който да не може да се реши през образованието. Затова държавата трябва да гарантира подкрепа – финансова и стратегическа – и за учителя, и за най-амбициозните цели на образованието", категорична беше тя. По думите й образованието е въпрос и на национална сигурност, защото само то може да гарантира просперираща икономика и здраво и мирно общество.

Кунева очерта като свой приоритет връщането на авторитета на учителската професия. Вицепремиерът посочи двете основни цели на събора, но и на министерството по принцип. Първата е учителят да е в центъра на образователната система като неин гръбнак, което означава да повишим значително общественото признание и репутацията на учителската професия и да поставим образованието в центъра на стратегическото развитие на страната. А втората - да се отвори системата към нуждите на обществото за общи политики с общините и местната власт, бизнеса, научните центрове и университетите.

Тя открои и част от големите проблеми пред образователната система в страната: демографската криза, водеща до закриване на цели училища, ранното отпадане от училище, големият брой деца, чийто майчин език не е българският, отсъствието на много родители от процеса на порастване на децата им и разтварящата се разлика между профилираните гимназии в големите градове и някои професионални гимназии. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега