Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Малко птици и високи температури по време на зимното броене

Малко птици и високи температури по време на зимното броене

Малко птици и необичайни за зимата положителни температури посрещнаха участиците в зимното броене на водолюбивите птици по южното Черноморие и цялата страна. Показанията на термометрите от повече от 10 градуса и гъстите утринни мъгли белязаха среднозимното преброяване на птиците тази година.

Малко птици и необичайни зазимата положителни температури посрещнаха участиците в зимното броене наводолюбивите птици по южното Черноморие и цялата страна. Показанията на термометритеот повече от 10 градуса и гъстите утринни мъгли белязаха среднозимнотопреброяване на птиците тази година. Това беше и основната причина, обичайнозимуващите у нас птици да предпочетат да останат на север и да не прелитат допо-далечни разстояния.

Птиците в езерата околоБургас и южното ни Черноморие са едва около 50 000 в сравнение със същияпериод на миналата година, когато само големите белочели гъски в бургаскитеезера бяха 165 000 екземпляра. Този януари привлече край Вая и Мандра едва16 000 гъски, според броячите през уикенда. По традиция най-многочислени везерата бяха белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици.

Това зимно броене наводолюбивите птици, обаче, ще се запомни от доброволците и експертите  с много любопитни и интересни наблюдения. Едноот тях е на познатите вече на бургазлии две розови фламинги. Птиците забелязанида се хранят в Атанасовско езеро още през късната есен на миналата година явноса решили да презимуват при нас и да не продължат пътя си към съседна Гърция. Внеделя при проверката на зимуващите птици на юг от Бургас са преброени 130качулати корморана да нощуват на остров Свети Петър.

Качулатият корморан епо-рядък в страната ни в сравнение с близките му видове голям и малък корморан.Миналата пролет за пръв път бе доказано гнезденето му по нашето Черноморие итогава бяха видени само 50 качулати корморана на нощувката им сред морето.Да се хранят на огромнипасажи с риба в морето са наблюдавани 200 буревестника. Този средно голям видптица не гнезди в страната ни, но може да се наблюдава през цялата година, катотова са скитащи птици, привлечени от морската риба.

През трите дни насреднозимното преброяване на водолюбивите птици са регистрирани много по-нискичисленостти на някои типични зимни обитатели на езерата спрямо данните получиниот мониторинга на бургаските влажни зони проведен в началото на годината. Споредспециалистите температурите близки до тези през пролетта са принудили птицитеда се изнесат на север. Това е и основната причина нощувката на малкия корморанда не може да бъде установена с точност в момента.

През  този януари в Бургас зимуват едва около 250къдроглави пеликана. Обикновено през зимата тук остават около 400 или 500птици. Скоро те ще поемат към езерото Сребърна, където се размножават.Партньори на Българскодружество за защита на птиците в преброяването бяха Федерация „Зелени Балкани”и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега