Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Надписи върху асфалта ще ни напомнят да се огледаме, преди да пресечем

Надписи върху асфалта ще ни напомнят да се огледаме, преди да пресечем

Надписи върху асфалта ще ни напомнят да се огледаме, преди да пресечем в центъра на Бургас. Предложението дойде от общинския съветник Живко Табаков и бе подкрепено от 40 общински съветници по време на днешното заседание на местния парламент.

Надписи върху асфалта ще ни напомнят да се огледаме, преди да пресечем в центъра на Бургас. Предложението дойде от общинския съветник Живко Табаков и бе подкрепено от 40 общински съветници по време на днешното заседание на местния парламент.

Според Табаков, надписите ще спомогнат за обезопасяването на натоварените бургаски улици в центъра на града, напомняйки на малки и големи да се огледат преди смело да стъпят на "зебрата". В докладната си до Общински съвет той разглежда редица световни примери за подобряване на контакта "водач-пешеходец", но според него най-голям ефект имат надписите "погледни наляво" и "погледни надясно".

Те са широко разпространени в британската столица Лондон и макар да са с практично приложение нерядко се оказват сред атракциите на града за туристите. "Първото нещо, което виждат прешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис", посочва Табаков и уточнява, че редица български градове вече са заимствали идеята.

Според общинският съветник, подобни надписи трябва да се поставят в краищата на централните пешеходните пътеки в град Бургас тип „зебра” на пл. „Царица Йоанна“ и бул. „Иван Вазов“ с ул. „Александровска”/пред жп гарата/, на ул. „Васил Левски” с ул. „Александровска”, на ул. „Александровска” с ул. „Сан Стефано”/пред БСУ/, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Ген. майор Лермонтов”, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Константин Фотинов”, на ул. „Алеко Богориди” с ул. „Цар Симеон”, на ул. „Алеко Богориди” с бул. „Демокрация” /при Гъбката/, на ул. „24-ти пехотен Черноморски полк” с ул. „Адам Мицкевич” /пред входа на Пантеона/, на ул. „24-ти пехотен Черноморски полк” с ул. „Велико Търново” /към входа на Флората/.

Прогнозната стойност на начинанието е 800 лева, според сметките на Табаков. В тази сума влизат изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът. Общинският съветник изтъква в докладната си и това, че "надписите са красиви и от естетична гледна точка, защото жълтият цвят създава свежест и слънчево настроение на фона на сивия асфалт".

След като докладната бе приета, общината ще има срок до 15-и септември да изпълни решението на ОбС. По време на обсъждането вносителят на докладната коментира, че при добър резултат, същата практика може да се въведе и в други части на града. Кметът, от своя страна, прие идеята, но апелира Табаков да се включи дейно в подготовката на шаблона на надписите и избора на цвят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега