Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Народните танци влизат в задължителните програми по физическо от 1 до 12 клас

Народните танци влизат в задължителните програми по физическо от 1 до 12 клас

Часове по фолклор може и да не бъдат въведени, както предложиха от Ансамбъл “Чинари”, но традиционната българска музика все пак ще залегне в задължителните учебни програми. Най-новото допълнение е въвеждането на задължително изучаване на народните танци в часовете но Физическо възпитание и спорт.

Часове по фолклор може и да не бъдат въведени, както предложиха от Ансамбъл “Чинари”, но традиционната българска музика все пак ще залегне в задължителните учебни програми. Най-новото допълнение е въвеждането на задължително изучаване на народните танци в часовете но Физическо възпитание и спорт.

В момента хората присъстват в програмите по физическо, но се преподават по желание, обикновено в рамките на 1-2 учебни часа. В работните варианти на новите учебни програми, обаче, народните танци присъстват във всички класове, пише в-к "Сега". Така, до края на средното образование, всеки ученик ще е усвоил стъпките на 22 хора, като първите два танца присъстват в програмите за първи клас.

Първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък ще оттренират стъпките на Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка.

Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион. Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас.

Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки. Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец". В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега