Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нашата Коледа: Празничните традиции по света

Нашата Коледа: Празничните традиции по света

По света съществуват какви ли не различни традиции. Някои от тях са ни познати, но други направо си звучат невероятно.

21 дни остават до Коледа. Повечето от нас ще посрещнат празника със семейството и приятелите. У нас традиционно посрещаме Бъдни вечер (24 декември) с богата, но постна трапеза. Но по света съществуват какви ли не различни традиции. Някои от тях са ни познати, но други направо си звучат невероятно. Днес сме Ви подготвили някои от най-любопитните традиции на другите християнски народи. Какво пък, може тази година да опитате нещо различно?!

В Чехия традиционната вечеря на Бъдни вечер се състои от рибена чорба и домашно приготвена картофена салата. В Словакия пък нареждат на трапезата зелева супа или леща, отново с картофена салата. В тези две страни е популярно коледното гадаене – всеки  разрязва ябълка напречно през средата. Ако там се образува идеална звезда, значи годината ще бъде щастлива и успешна. Младите момичета пък хвърлят обувки през рамо. Ако върхът сочи към вратата, значи девойката скоро ще се задоми.

В Полша пък има традиция децата да следят в небето за първата изгряла звезда. За късмет се смята, ако първи я зърнеш и на висок глас кажеш „Изгря!“. Тази традиция е свързана с легендата за Витлеемската звезда, която оказала пътя на тримата мъдреци до мястото където се родил Иисус Христос. Под покривката на празничната трапеза се пръска сено като символ на плевнята, в която се родил Спасителят. Самата вечеря пък се състои от 12 ястия – по едно за всеки Апостол. Поляците често оставят по един допълнителен комплект чинии и прибори за „случайния странник“.

Децата в Естония, от своя страна, поставят пантоф на прозореца. Коледни елфи оставят в тях лакомства и дребни подаръци в дните преди Коледа. В Италия пък малчуганите не пишат писмо до Дядо Коледа, а до мама и татко. В него благодарят на родителите си им казват, че ги обичат. Посланието се поставя под чинията на таткото и се чете след вечеря. А тогава добрата вещица Бефана носи и подаръци.

В Дания празникът започва с Коледния венец, върху който са поставени четири свещи – по една за всяка неделя от коледния пост. Кулминацията е вечерята на 24-и декември. След нея датчаните пеят традиционни коледни песни и химни и танцуват около елхата. Дават се и лакомства на домашните животни. Според народното поверие, в тази нощ те проговарят и за да не говорят лошо за стопаните си, те ги „подкупвали“ с вкусотии.

Британците имат традиция на Бъдни вечер да се разказват призрачни истории и легенди. От векове семействата се събират и си разправят различни невероятни зимни приказки, кога литературна измислица, кога свързани с реални необясними случки от най-призрачните кътчета на страната.

В Ирландия приятелите си ходят на гости за по питие или се събират в някой пъб. Обикновено се пали и бяла свещ край прозореца, която символизира гостоприемството на стопаните към Дева Мария и Йосиф в нощта на Рождеството, когато двамата са били преследвани. Заедно с елхата, ирландците поставят и детско кошче като част от украсата.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега