Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общински съвет прие почти единодушно ПУП за индустриалната зона в Равнец

Общински съвет прие почти единодушно ПУП за индустриалната зона в Равнец

40 съветника гласуваха "За".

Общински съвет прие почти единодушно Подробен устройствен план за индустриалната зона в Равнец. Той бе внесен за разглеждане от Общински съвет от името на инж. Чанка Коралска - зам.-кметът по строителство.

Припомняме Ви, че докладната трябваше да бъде разгледана още през август, но бе оттеглена от кмета Димитър Николов за редакция. В навечерието на последното заседание на Общински съвет зам.-кметът по строителството Чанка Коралска внесе за разглеждане редактирана версия, която предвижда площите, предвидени за застрояване, да имат минимално отстояние от териториите на пистите от 75 м.

"Карго летището може да понижи данъците, да доведе до поевтиняване на градския транспорт, да доведе до повишаване на жизнения стандарт. Затова този ПУП, в този му вид, не трябва да бъде приеман. Не 70, а 150 метра трябва да бъде отстоянието от полосите, така че летището да може да функционира като такова", категоричен бе Дражев, който още в началото поиска докладната му да бъде разгледана преди тази за устройствения план, така че предвижданите в нея дейности да бъдат отразени в ПУП-а.

Той бе атакуван от Тодор Колев от ГЕРБ, който подчерта, че летище в Равнец няма от 16 години. За момента не били изготвени нито екооценки, които да покажат може ли в индустриалната зона да се реализира подобен проект, нито имало допитване до обитателите на селото желаят ли да живеят в близост до летище.

"Това, което в момента забравяме, е че съществува един конституционен договор, според който в радиус от 150 км от Летище Бургас, без съгласието на Фрапорт, не може да се инвестира в ново летище", заяви и зам.-кметът Красимир Стойчев. Той бе категоричен, че докладната няма да бъде оттегляна втори път и апелира тя да бъде приета, за да започне да се работи по привличане на инвеститори, каквито без ПУП не може да има.

Тезата му бе подкрепена от Диян Димов, който припомни, че концесионерът на Летище Бургас е най-големият европейски карго оператор. Дражев отвърна на удара, като обвини колегата си, че защитава монопола, вместо да стимулира пазарната икономика.

Станислав Андреев, като специалист в сферата на авиацията и бивш военнослужещ от базата в Равнец, категорично отхвърли възможността изобщо летището да бъде използвано в настоящия му вид. По думите му, старата писта била абсолютно непригодна, а за да получи лиценз, новата трябвало да бъде ремонтирана с милиони евро.

Ангел Божидаров обобщи изказванията, като зае умиротворителната позиция, че към момента може разкриването на летище да не е на дневен ред, но Общината и администрацията като цяло трябва да си оставят "вратичката" при бъдещ инвеститорски интерес възможността да бъде запазена.

В крайна сметка, след близо час дебати, разискванията бяха прекратени с процедура. А ПУП-ът за бившето летище и бъдещата индустриална зона в Равнец бе приет с 40 "За", 2 "Против" и 2 "Въздържали се".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега