Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството.

Осиновителитена дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да сеползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно отнавършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса натруда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени заприемане от Народното събрание.

Променитеимат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигуринеобходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата иповишаване на мотивацията за осиновяване.

Спромените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса засоциално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на тозивид отпуск.Размерътму ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневнияосигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителнивноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване наосигурителния риск.

Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст илиосиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще сеизплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което саимали право.

Акослед изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишнавъзраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на детедо 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен съсЗакона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право наобезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, което се изплаща, ако сеползва отпускът.Предвиднеобходимостта да бъде променена подзаконовата нормативна уредба, която уреждаредът, условията и необходимите документи за ползване на отпуските приосиновяване и за изплащане на обезщетения по време на ползването им, сепредлага промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега