Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 140 години от Освобождението на Бургас с две интригуващи изложби

Отбелязваме 140 години от Освобождението на Бургас с две интригуващи изложби

Честваме Освобождението на Бургас с изложби, посветени на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и оръжия от Руско-турската война /1877-1878/.

Две интригуващи изложби ще бъдат открити на 6 февруари /вторник/ и ще отбележат 140 години от Освобождението на Бургас.

С експозицията "В името на драгоценното ни Отечество" ще бъде почетена още една значима годишнина - 150 години от смъртта на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложбата ще бъде открита в Историческата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е посветена на двамата революционери и пристига в морския град със съдействието на Регионален исторически музей - Сливен.

Чрез снимки, документи и информационни табла ще бъдат представени решаващи етапи от житейския и революционен път на двамата войводи. Особено внимание ще бъде отделено на родното място и семейството на всеки от тях, на хайдушкия период от дейността на Хаджи Димитър, на Белградската легия и участието на Караджата в нея, както и подчертаното влияние на Георги С. Раковски върху цялото поколение активни дейци на националноосвободителното ни движение през 60-те години на ХІХ в.

Важно място в изложбата ще бъде отделено на създаването и дейността на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. Ще бъдат показани част от нейните идеолози, част от щаба на четата, както и документални свидетелства, достигнали до наши дни.

Годината е 1868, 6 юли. Близо 130 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа прехвърлят българския бряг на Дунава и се отправят към Стара планина. Турските власти, предварително запознати с намеренията на четата, изпращат редовни войски, включително и с кораб от Цариград, за унищожаването и. Последват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. Загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Но отзвукът, който четата постига с действията си, смущава спокойствието на турските управници и вдъхва увереност на българския народ.

Изложбата може да бъде разгледана от 6 февруари до 3 март 2018 г.

Още една вълнуваща изложба ще бъде открита на 6 февруари /вторник/ от 17.00 часа във фоайето на Военен клуб-Бургас. В нея ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата всеки посетител ще може да се запознае отблизо какво въоръжение са използвали руси, българи и турци от този исторически период.

Организатори на оръжейната експозиция са Регионален исторически музей-Бургас, Национално движение "Единение" и Националния исторически музей в София.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега