Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отпускат над 2 млн. лева за засегнатите от бедствието населени места в Бургаско

Отпускат над 2 млн. лева за засегнатите от бедствието населени места в Бургаско

Нанков: Няма да допуснем еко катастрофа в Бургаско!

"Тежко е състоянието на Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Бургас. Дигата е откъсната. Но още днес проектантите започват изготвянето на проект, с който да бъде остойностен ремонтът на депото и укрепването на компрометираната дига". Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който все още е в Бургас, за да координира възстановяването на щетите, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков. 

Над 2 млн. лева ще бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет на засегнатите населени места от бедствието в Бургаско, посочи Нанков. Той допълни, че всички необходими действия са предприети, за да бъде избегната екологична катастрофа в областта. В момента усилията са съсредоточени в осигуряване на временно депо, където жителите на региона да могат да депонират отпадъците си. През това време, укрепването на дигата ще бъде извършвано в авариен режим и максимално бързо.

Тежка остава и ситуацията с Пречиствателната станция за отпадни води в Долно Езерово, която е залята с вода, стана ясно по време на проверката. До няколко седмици нейният ремонт ще приключи, увери министър Нанков. Вече са разчистени свлечените земни маси до АМ „Тракия“, каза още той и уточни, че е разговарял с вицепремиера Томислав Дончев, който е уверил, че средствата са налични и резервирани за най-пострадалите селища.

Регионалният министър  посочи, че все още е затворен републиканският път между Долно Езерово и Братово, който също е залят от вода и наноси. Разчистването му ще започне след оттичане на водата. По главния път Бургас - Средец все още има 500-метров участък, в който е въведено еднопосочно движение, заради наводнение. Мобилизирана е техника за възстановяването на засегнатите пътища.

Регионалният министър съобщи, че е много тежко положението с общинските пътища и уличната мрежа в селата Черни връх и Равнец. По думите му, там ще се пренасочи техника за възстановяване на проходимостта им. Над 25 къщи в село Равнец са били отводнявани тази нощ, а още редица домове са недостъпни, заради наноси от кал.

"Днес продължаваме с описване на щетите, както по публичната инфраструктура, така и на частните домове, за да можем да насочим приоритетно средства за най-пострадалите“, каза министър Нанков. Компетентните органи започнаха и проверка на язовирите в община Камено, за да се провери дали те или поройният дъжд е виновен за бедствието.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега