Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Паното на раздора или как Кольо Фичето скара учители и художници в Бургас

Паното на раздора или как Кольо Фичето скара учители и художници в Бургас

Конфликт спъва реставрацията на декоративното пано върху фасадата на Строителния техникум.

В рамките на няколко седмици ПГСАГ "Кольо Фичето"успя да събере рекордна сума от благотворителни инициативи, частни икорпоративни дарения, за да възстанови паното с образа на училищния патронвърху фасадата на сградата. През втората половина на април дейностите пореставрацията на картината започнаха, но по-малко от месец по-късно бяхаспрени. Заради конфликт.

В единия „ъгъл на ринга“ се озоваха ръководството натехникума и Съюза на бургаските художници като изпълнител, а в другия – авторътна паното Енчо Рачев и неговото семейство. Какво успя да създаде напрежение, дотози момент остава спорен въпрос. Факт е обаче, че казусът заплашва да се превърне всъдебен спор, а ремонтните дейности, които трябваше да приключат в края на май,едва ли ще бъдат финализирани в срок.

На среща с медиите днес директорът на ПГСАГ "КольоФичето" - инж. Даниела Симеонова и председателят  на Дружеството на художниците в Бургас - МиткоИванов посочиха, че на Енчо Рачев е предложен договор, според който той да бъдеангажиран като консултант по възстановителните дейности, с хонорар в размер на3 000 лева.

Авторът е получил възможността да ръководи възстановяването на частот паното, като определи изпълнителите на дейностите и материалите, които ще сеизползват. „Наемането“ му обаче било жест на добра воля от страна на Съюза набургаските художници, които не били длъжни да търсят помощ, консултации, съветиили позволения от него, тъй като самото пано е собственост на Общината.

„Претенциите се променят всеки ден“, коментира Митко Иванови посочи, че едно от изискванията на Рачев било да ръководи и изразходването насъбраните от училището средства, което той и инж. Симеонова определиха катонапълно недопустимо. Другата претенция била изцяло финансова. Енчев исемейството му поискали хонорар от 8 000 лева, като част от сумата била заспециалната пигментирана вар, с която е изработен портретът на Кольо Фичето.

„За една четвърт от паното той иска две трети от сумата.Това блокира останалата част от работата“, посочи Митко Иванов, който лично сее заел с изпълнението на проекта, за да се свали цената му и да стигнатсъбраните от училището пари. По думите му, хонорарът определен от Управителниясъвет на организацията на художниците бил по-нисък, но самият той рискувал, катоопределил една четвърт от общата стойност да отиде за автора.

Хронологично, конфликтът се появил след изготвянето надоговора, който първоначално бил одобрен от Рачев почти без забележки. Впоследствие обаче се появили нови и нови неизяснени моменти между трите страни,участващи в проекта. А в началото на май авторът потърсил и съдействие отадвокат. Според Митко Иванов, конфликтът не бил единствено и само на финансоваоснова. Рачев отправил критики към самия него, търсел му недостатъци, искал от него дапокаже сертификат за реставратор.

„От 26 април водим редовни срещи с адвокатите и сина наРачев. Бях изумена, че вчера ме потърси медия, с която се е свързал ДимитърРачев“, коментира инж. Симеонова и посочи, че последната среща е била на 3 май,когато е била уверена от адвокат на художника, че ще се стигне до споразумение.

И така до вчера, когато се оказало, че синът на художника епотърсил съдействие в медиите. Което пък провокирало и директорът на бургаскиятехникум да направи същото. Ще бъде ли паното ремонтирано и ако да – кога, оставанеясно. Също както и реалния предмет на напрежението.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега