Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прима балерината Веса Тонова с режисьорски дебют на бургаска сцена

Прима балерината Веса Тонова с режисьорски дебют на бургаска сцена

Премиерата на първата й самостоятелна постановка - "Баядерка", ще се състои на 26 април.

Бургаската премиера на един от шедьоврите в балетното изкуство - "Баядерка" на Лудвиг Минкус, ще се превърне в своеобразен старт като хореограф и режсьор-постановчик за дългогодишната примабалерина на Софийска опера и балет и част от екипа на Държавна опера – Бургас Веса Тонова. Премиерата на първата й самостоятелна постановка ще се състои на 26 април, четвъртък, от 19 ч. Освен като хореограф и режисьор, ще я видим и на сцената в главната роля като Никия.

"Това, което ме подтиква да желая този спектакъл за начало на нова стъпка и поприще като хореограф и режисьор, е че този балет е много близо до моята същност. Той е типично романтичен спектакъл. През цялата ми кариера повечето от колегите ми, предишните поколения и почитателите ми твърдят, че съм една от най-добрите изпълнители на романтични роли. В същото време героинята ми няма определена възраст, както е в приказните спектакли на Чайковски, така че може да се изпълни и от по-зрял човек, и това не ме притеснява. Освен това музиката е много красива, танцувална, с разнообразни елементи – с индийски мотиви, базирана на индийската философия за любовта, отразяваща индийския мироглед; а аз обичам Индия. Близки са ми като духовност и светоусещане и смятам, че съм постигнала основната си идея. Надявам се тя да привлича все повече публика и да я запалва за балетното изкуство", казва Веса Тонова.

Костюмите, детайлно изработени и съобразени изцяло с индийската култура, са дело на една от малцината останали костюмографи в България Цветанка Стойнова. Всеки един костюм е изработен на ръка. Сценографията е на известния в Европа художник Иван Токаджиев. В работата си по „Баядерка“ той се е съобразил изцяло с характера на творбата.

"Всичко е в духа на най-добрите класически образци. Търсех класическо решение с максимална степен на преразказ на сюжетната линия, с нейната фантастичност и мистичност на индийската култура, поетичното начало на драмата, която лежи в основата на сюжета, и разбира се подчинена на голямото човешко чувство любов. От техническа гледна точка декорът би трябвало да бъде лек, мобилен, подходящ за различни сцени и, надявам се, хубав", разказва Токаджиев. Той споделя, че най-голямото му желание в работата му е било да избегне да вложи в този проект модернистични елементи и трактовки.

„Баядерка“ е създадена през 1877 година и жъне огромен успех още на премиерата си. Оригиналното произведение е в четири действия и седем сцени, но поради огромния ресурс, който изисква, почти винаги се поставя в съкратен вариант по версията на Кировския балет от 1941 г. Творбата е базирана на баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, която пък е заимствана от древноиндийска творба. Самата Сцена на сенките пък е вдъхновена от илюстрациите на Доре към „Рай“ на Данте Алигиери.

В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко преставления са съкратени версии или само трето действие. Във версията от 2012-та година е участвала и Веса Тонова, по чиято постановка и режисура ще бъде спектакълът в Бургас.

„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега