Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промените в климата са сред причините за новите обитатели на Атанасовското езеро

Промените в климата са сред причините за новите обитатели на Атанасовското езеро

Розово ли е бъдещето на Атанасовско езеро?

Промените в климата са една отпричините в Атанасовско езеро да се появят нетипични видове, които само допреди няколко години са били редки и екзотични. Такъв е случаят с розовотофламинго, което през есента достигна рекордна численост от 66 птици в ЮжноАтанасовско езеро. Това бе коментирано по време на десетата среща на Обществен съвет за Атанасовско езеро.

"Да, бъдещето, което се задава е розово, но розово ли енаистина?!", бе лайтмотивът в центъра на екологичния форум. Статистиката показва, че от 2003-а година насам броят на гнездещите в езерото птици се е увеличил от 62 на 86 вида, ноезерото вече не е единствен дом за 4 вида, както е било дотогава. Малкатачерноглава чайка сега не гнезди в езерото, за разлика от речната рибарка, коятосе е превърнала в най-масовия обитател и има рекордна за последните 26 годиничисленост.

"Птиците са важен индикатор за състояниетона околната среда, но е важно да се следи влиянието на другите дейности, коитосе извършват около езерото – замърсяването от земеделските земи, пожарите воколните територии, сериозното присъствие на повече от 10 хищника и др.", коментираха участниците в срещата.

Следващият повод да се събератчленовете на Обществения съвет за Атанасовско езеро е отбелязването на именияму ден на Атанасовден, който за трета година ще събере участници в полумаратонаАтанасовско езеро – от Морското Казино до границите на резервата – бягане иколоездене на 21 януари 2018 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега