Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Професията "приложен програмист" влиза в професионалните гимназии

Професията "приложен програмист" влиза в професионалните гимназии

Засега заявка за въвеждането на такива паралелки са подали 19 български училища.

Тази есен професионалните гимназии въвеждат обучение по новата професия "приложен програмист", информират от МОН. Засега заявка за въвеждането на такива паралелки са подали 19 български училища. В момента от просветното министерство, съвместно с бизнеса, подготвят държавния образователен стандарт за обучението по тази професия.

В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми. Сред желаещите да обучават "приложни програмисти" са професионални гимназии в столицата, Пловдив, Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик , Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица.

Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение.  Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми-партньори 2 дни в седмицата, а в 12 клас – три дни. Ще получават заплати. Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането. За тези курсове МОН ще отделя 250 000 лева годишно по нова национална програма „Обучение за ИТ кариера“, която се разработва в момента.

Припомняме Ви, че новата професия "Приложен програмист" беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега