Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рязък скок на цената на водата през 2016 година?

Рязък скок на цената на водата през 2016 година?

Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно ще трябва да каже ДКЕВР, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов.

Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно ще трябва да каже ДКЕВР, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов.

Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно спрямо сегашното им ниво, но това едва ли ще се случи, посочи експертът. Той смята, че цените плавно ще започнат да се покачват, а първото по-драстично увеличение ще се случи в началото на 2016 г.

Според Иванов досега решенията за цената на водата са били изцяло политически, тъй като властта не е искала да “разсърди хората”, поради което са правени редица компромиси.Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения.

“Ако тези пари бъдат събирани, ще имаме достатъчно за големи инвестиции”, коментира експертът. По думите му е необходимо да се инвестира преди всичко в инфраструктура, защото България може да се похвали с добро покритие с водоснабдителни услуги, но не и с добро качество на водопровода.Иванов твърди, че ако подобни инвестиции не бъдат направени, страната няма да получи средства от Европейския съюз.

“Влизайки в ЕС, поехме ангажимент да построим пречиствателни станции и канали, но сме далеч от изпълнението на всичко това”, коментира председателят на Асоциацията по водите. По думите му Европейската комисия ще санкционира страната за липсата на действие, макар че докладът по темата се бави.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега