Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Седем златни монети и 2 пръстена откриха при разкопки във Ветрен

Седем златни монети и 2 пръстена откриха при разкопки във Ветрен

Останалите 6 златни монети датират около 708 г. по времето на управление на неговия син – император Юстиниан II, който остава в историята с прозвището Ринотмет /от гр.ез. - носоотрязания/.

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие сър Сума Чакрабарти, вицепремиерът и финасов министър Симеон Дянков и кметът Димитър Николов разгледаха отблизо новооткритото златно съкровище, намерено при археологическите разкопки на древния и античен град „Аква Калиде – Термополис“ в района на Бургаските минерални бани.

Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на древния град „Аква Калиде – Термополис“ и желанието й за превръщане на района в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.  Научният ръководител на археологическия екип Цоня Дражева разказа, че една от златните монети, нар. солид, намерени при разкопките е от периода на управление на византийския император Константин IV Погонат /668-685 г./, което съвпада с идването на българите, битката при Онгъла и основаването на своя държава около делтата на река Дунав.

Останалите 6 златни монети датират около 708 г. по времето на управление на неговия син – император Юстиниан II, който остава в историята с прозвището Ринотмет /от гр.ез. - носоотрязания/. След като е бил детрониран, наказан и изпратен на заточение през 695 г., Юстиниан II си връща престола обратно през 705 г. благодарение на войската на българския владетел кан Тервел. Два мъжки пръстена – позлатен и сребърен, най-вероятно на притежателя на монетите, съставляват останалата част от съкровището, намерено при разкопки в южната част на древните терми.

Президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти и вицепремиерът Симеон Дянков разгледаха с интерес златните находки. Датировката на откритите находки потвърждава, че Бургаските минерални бани са били най-известните лековити терми в този регион по време на Античността и Средновековието.

В момента археологическите разкопки продължават в най-ранния пласт от строителството на баните, датиращи от II и IV в. След приключване на археологическите разкопки, намерените артефакти ще бъдат събрани и експонирани в модерен етнографски и музеен комплекс с посетителски център за удобство на туристите.  Освен консервацията и реставрацията на находките, Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството, с цел зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега