Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сигналите за злоупотреби с ЕГН ще бъдат дадени на прокуратурата

Сигналите за злоупотреби с ЕГН ще бъдат дадени на прокуратурата

Централната избирателна комисия ще предаде сигналите за злоупотреба с лични данни в подписките в подкрепа на партии на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата. Това съобщи пред bTV говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Това са компетентните органи, които ще установят има или не нарушения.

Централната избирателна комисия ще предаде сигналите за злоупотреба с лични данни в подписките в подкрепа на партии на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата. Това съобщи пред bTV говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Това са компетентните органи, които ще установят има или не нарушения. 

Според нея опасностите са преувеличени, тайната на вота не е застрашена, а всички партии са представили повече от необходимите 2500 подписа. Въпрос на законодателно решение е как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис, каза Нейкова като според нея мястото на такава регулация не е в Изборния кодекс.

Говорителят цитира текст от нормативния акт, който възлага на ЦИК да осигури възможност на всеки гражданин по ЕГН да установи в коя подписка фигурира.Според нея няма нищо нередно в справката на ЦИК, която е подобна на справките, които се правят чрез сайта на Националната агенция за приходите.Нейкова уточни, че има партии, срещу които няма сигнали, а подписките за независимите кандидати ще се проверяват след 20 април. Проверката се извършва от ГРАО, където са предадени списъците на хартиен и на електронен носител. 

Междувременно от бургаския пресцентър на ГЕРБ съобщиха за злоупотреба с данните на водача на Групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Людиев  и на общинския съветник Живко Димитров. Техните подписи са използвани за регистрацията съответно на Българска национално-патриотична партия и на  Национална демократична партия. Това се е случило без знанието и съгласието им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега