Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стойнев: Договорихме възможно най-добрите условия за България по "Южен поток"

Стойнев: Договорихме възможно най-добрите условия за България по "Южен поток"

След трудни преговори отстояхме националния интерес и договорихме възможно най-добрите условия за България по проекта „Южен поток”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Панорама” по БНТ.

След трудни преговори отстояхме националния интерес и договорихме възможно най-добрите условия за България по проекта „Южен поток”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Панорама” по БНТ.

Той акцентира върху договорените финансови параметри по проекта, според които за изграждането на газопровода няма да бъдат използвани средства от българските данъкоплатци и страната ни няма да поема никакъв финансов ангажимент. Лихвеният процент е намален наполовина от 8% на 4.25%. Според новите параметри България ще получава дивидент още от първата година след достигане на пълния капацитет на газопровода. Транзитните такси са договорени така, че страната ни да не загуби нищо, подчерта министър Стойнев в ефира на БНТ.

След приспадане на главницата и лихвите по заема българската държава ще печели само от дивидента приблизително 1.5 млрд. лв. До 2030 г. страната ни ще получава 90% от транзитните такси, независимо дали има газ или не.По думите на министър Драгомир Стойнев проект от такова икономическо, енергийно и социално значение до сега не е изграждан на територията на страната ни. Реализирането на „Южен поток” ще раздвижи цялата ни икономика, ще гарантира доставките на природен газ и няма да сме зависими от евентуални геополитически конфликти, подчерта той.

Според него този проект е инвестиция, която ще гарантира работа за българските фирми. По предварителни очаквания ще се разкрият около 5000 работни места, и то в региони с висока безработица.Министър Стойнев отбеляза, че продължава работата по диверсификацията на енергийните доставки чрез реализация на интерконектори със съседните ни страни. Той акцентира, че газовата връзка между България и Гърция е приоритетна и припомни, че „Булгаргаз” е била една от първите компании, подписала през месец септември договор с консорциума „Шах Дениз 2” за доставки на природен газ през Гърция.

През следващата година в бюджета ще има банкови гаранции и интерконекторът ще бъде ключов за страната, допълни той. По отношение на газовата връзка между България и Сърбия министър Стойнев обяви, че изграждането й на българска територия ще завърши преди това на сръбска. През следващата година ще е готова газовата връзка с Румъния, която ще бъде реверсивна, подчерта Стойнев. Заявен е реален интерес от турска страна и за изграждане на интерконектора с Турция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега