Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветници искат нова система за качеството на въздуха и газ анализатор за КАТ

Съветници искат нова система за качеството на въздуха и газ анализатор за КАТ

Според вносителите на настоящата докладна, сигналите от страна на граждани, показват необходимостта от координирани и ефективни действия.

Общински съветници настояват администрацията да закупи система за мониторинг на качеството на въздуха и газ анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите. Докладната записка е внесена от представителите в местния парламент от групата на ГЕРБ - Димитър Людиев, Калояна Живкова, Георги Дракалиев, който е областен лидер на ВМРО и д-р Георги Митев водач групата на Реформаторския блок.

Според анализ, изготвен от общинската администрация, 25,17% от замърсяването на въздуха в община Бургас се дължи на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството. Според вносителите на настоящата докладна, сигналите от страна на граждани, показват необходимостта от координирани и ефективни действия от всички компетентни органи и заинтересовани институции.

"Мониторингът на качеството на атмосферния въздух и предоставянето на достоверна и в реално време информация на гражданите е един от основните ангажименти на органите на местната власт", пишат общинските съветници. Те уточняват, че станциите следва да бъдат сертифицирани, с висока степен на защита, с вграден софтуер за снемане на данните.

Към момента на територията на Бургас функционират три мониторингови станции от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, както и Мобилна станция за контрол качеството на въздуха, собственост и под управлението на Община Бургас.

Надграждането на съществуващата система за мониторинг на качеството на въздуха е възможно чрез доставката, монтажа и интеграцията на надеждни устройства в зоните с най-многобройни сигнали от гражданите. Това са к-с „П. Р. Славейков“, к-с „Изгрев“, ЦГЧ, ж.к. “Възраждане“, к-с „Братя Миладинови“. По този начин ще се увеличи обхвата на наблюдаваната територия, ще се подобрят възможностите за информиране на населението и ще се подпомага дейността на контролните институции.

Що се отнася до замърсяването на въздуха от пътния трафик отбелязват, че вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите са изключително тежък замърсител, особено за големите градове. Бургас не прави изключение и именно затова през последните няколко години общината изпълнява целенасочена политика за обновяване и управление на обществения транспорт:
- Обновяване на автобусния състав
- Развитие на електрическия транспорт
- Въвеждане на зони с успокоен трафик
- Рехабилитация на уличната мрежа
- Извеждане на транзитния трафик от града.

В резултат на тези мерки се реализират над 1 500 т./год. спестени емисии CO2.

За контрол и превенция на този вид замърсяване, на европейския пазар се предлагат газ анализатори от ново поколение, с които се измерват вредните емисии от отработени газове. Съветниците считат, че ако служителите в КАТ – Бургас разполагат с такова устройство, те ще имат възможност да измерват емисиите от отработили газове и да санкционират неизрядните автомобили.

Тези проверки ще бъдат крачка в правилната посока, а именно по-малко вредни емисии във въздуха. Тази практика съвсем наскоро бе въведена и в София, където Столична община закупи 7 газ анализатора, които впоследствие предостави на КАТ със същата цел.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега