Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Топим се с 8 души на ден! До 2050 г. ще останем само 4 милиона българи

Топим се с 8 души на ден! До 2050 г. ще останем само 4 милиона българи

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

"От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта той.България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, пресметна и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС пък подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават."Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни той.

Проф. Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените - българският език не е майчин."Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна той, според когото "подмяната на населението" вече е започнала.

"Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува професорът.Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование.

"Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той.Според проф. Петър Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране."Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", заключи той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега