Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учениците в ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци от учебната 2017/2018 година

Учениците в ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци от учебната 2017/2018 година

Здравословното изхранване на малчуганите ще струва 250 млн. евро, като около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко.

Новата схема на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата ще влезе в сила на 1 август и вече може да се прилага в целия ЕС от първия ден на учебната 2017/2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията в България. Здравословното изхранване на малчуганите ще струва 250 млн. евро, като около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко.

Програмата има за цел да възпитава здравословни хранителни навици у децата. Макар тя да не е задължителна, за следващата учебна година заявка за участие са дали всички 28 държави членки на съюза. С одобрението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и преработени продукти, като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена, стига те да са без добавена захар, сол и мазнини.

"С новата схема ще се окаже безценна подкрепа на милиони европейски ученици и хиляди земеделци във всяка държава членка. Радвам се, че участвам в инициатива за възпитаване на здравословен начин на живот и съм убеден, че тази схема има ценен принос към това", коментира Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони.

Държавите членки определят как точно да бъде прилагана схемата, дали да бъдат включени тематични образователни мерки и други селскостопански продукти, и могат също така да осигурят за финансираната от ЕС схема допълнителни национални средства. Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, като предимство се отдава на продуктите от ЕС.

Държавите членки могат да отдадат предпочитание на закупуването на местни или регионални продукти, биологични продукти, на късите вериги на доставка, екологичните предимства, както и на схемите за качество на селскостопанските продукти, посочват от Комисията.

От 1 август 2017 г. двете съществуващи схеми за училищата — за предлагане на плодове и зеленчуци и за предлагане на мляко — ще бъдат обединени в единна правна рамка. Новите правила имат за цел повече ефикасност, по-целенасочена подкрепа и по-силно ударение върху образователния аспект.

Понастоящем 24 държави членки участват в старата схема за предлагане на плодове и зеленчуци, а 28 - в старата схема за предлагане на мляко. През изминалата година около 20 милиона ученици са получили мляко, а около 11,7 милиона - плодове и зеленчуци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега