Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шефове плащат 56 млн. лева данъчни дългове на фирмите си

Шефове плащат 56 млн. лева данъчни дългове на фирмите си

48 управители, както и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лeва заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват или са управлявали.

48 управители, както и други членове на органи науправление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения сиджоб 56 млн. лeва заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите,които управляват или са управлявали. Това показва статистиката на НАП отприключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарнаотговорност.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителниякодекс, управителите на фирми или членовете на органите на управление сасолидарно отговорни за задълженията на предприятието, възникнали вследствиенеподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Законодателствотогласи още, че солидарна отговорност се носи от управителите на дружеството и принамаляване на имуществото на предприятието, което би могло да послужи запокриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарнитецени.

Отговорността на управителите нададено дружество възниква за всички видове данъци и задължителни осигурителнивноски, които са дължими от предприятието. Това може да са задължения по ДДС,корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите нафизическите лица за заетите в дружеството. Също така, когато предприятието сеуправлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на дължимитеданъци и осигурителни вноски е за всеки член на органа на управление надружеството.

Аналогична разпоредба за солидарната отговорност има ив Закона за данък върху добавената стойност. Според закона, неплатен ДДС можеда се търси както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, акоревизиращият орган докаже, че същият е знаел или е бил длъжен да знае, чедължимият данък по доставката няма да бъде внесен.

От началото на годината досега в цялата страна са приключили 93 такива ревизии, които са установили отговорностза задължения по ДДС на трети лица за 14,6 млн. лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега