Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Начални учители се обявиха против формата за НВО в четвърти клас

Начални учители се обявиха против формата за НВО в четвърти клас

Преподавателите заявяват принципно несъгласие с провеждане на изпитите, още повече в предложения нов вариант.

Начални учители се обявиха против формата за Национално външно оценяване в четвърти клас. В отворено писмо до просветния министър Красимир Вълчев, те заявяват принципно несъгласие с провеждане на изпитите, още повече в предложения нов вариант.

Основното искане на преподавателите е да се отменят изпитите като цяло. Те са на мнение, че тестовете нямат реална цел и резултатите не показват действителното образователно ниво на децата. Имайки предвид, че отмяната на изпитите е малко вероятна, учителите са подготвили и списък с експертни предложения по отношение на формата на препитването.

Промяната, която предизвика най-голямо недоволство, е свързана с решението на МОН диктовката да се прави с аудиофайл, вместо от преподавател на място. От ведомството мотивират решението си със стремеж всички деца да се явят на изпита при равни условия. Преподавателите обаче смятат, че аудиодиктовките ще затруднят излишно възпитаниците им.

Първите им опити с такъв тип диктовка не дали същите резултати, тъй като децата били свикнали с гласа и интонацията на учителя си. Освен всичко друго, преподавателите са на мнение, че не всяко училище разполага с качествена техника, която да възпроизвежда файловете по начин, по който децата да се справят с предизвикателството.

Друга промяна въвежда онлайн проверката на резултатите, каквато е практиката при матурите. Целта на МОН е да се избегне субективизма. За целта децата ще получават отделна бланка за отговорите. Преподавателите обаче не смятат, че четвъртокласниците са достатъчно подготвени за този формат.

Началните учители настояват от МОН да публикуват във възможно най-кратки срокове примерни тестове, върху които да започнат да работят с възпитаниците си. Към момента подобни са пуснали от издателствата, които обаче не могат да гарантират, че дадените примери отговарят напълно на плановете на МОН.

В интернет се събира и подписка в подкрепа на отвореното писмо. Можете да я подкрепите тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега