Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 мита за настинката и грипа, на които трябва да спрем да вярваме

10 мита за настинката и грипа, на които трябва да спрем да вярваме

Старите градски митове и легенди сякаш са непобедими, особено когато говорим за настинката и грипа. Истината е, че и в двата случая става дума за вирусни инфекции. И въпреки изобилието от информация за тях в интернет, все още има остарели вярвания, на които хората вярват.

Старите градски митове и легенди сякаш са непобедими, особено когато говорим за настинката и грипа. Истината е, че и в двата случая става дума за вирусни инфекции. И въпреки изобилието от информация за тях в интернет, все още има остарели вярвания, на които хората вярват, пише "Brightside". Ето Ви 10 от тях:

1. Настинката може да премине в грип:
Не, не и не. Става дума за различен тип вирусни инфекции, които не могат да се трансформират една в друга. Възможно е единствено да объркате симптомите. За да ги различавате, имайте предвид следното:
* Настинката започва с болно гърло, главоболие, висока температура и хрема. При грипа, високата температура и главоболието са придружени от болки в ставите и мускулите, които ни връхлитат бързо, още с първите сигнали за заболяването.
* При грип температурата рязко се покачва и може да достигне опасни стойности. При настинка обикновено вдигаме лека температура, с не повече от 1-1,5 градуса над нормалната.
* Кихането е типичен симптом за настинка, не за грип.

2. Настинката се третира с антибиотици:
Всъщност, тези препарати могат дори да влошат състоянието Ви. Вредно е и да вземате антибиотици "за всеки случай", тъй като това отнема от тяхната ефективност.

3. Настинката минава сама:
По принцип симптомите на настинката трябва да отшумят в рамките на 3 дни. Ако не вземете никакви мерки, обаче, те могат да се задълбочат, да се появят усложнения, които да удължат възстановителния период с до месец.

4. Нямате нужда от болничен, ако е само настинка:
Повечето от нас не си остават у дома заради най-обикновена настинка. Това обаче е грешен подход. Някои хора вярват, че ако останат активни и на крак, настинката няма да ги повали. Това също не е вярно. Позволете си ден или два почивка, за да преборите вируса. Освен всичко друго, рискът да изпозаразите целия офис се минимизира.

5. Когато сте болни, трябва да пазите леглото:
Ако не раздвижите кръвта си поне малко, обикновената настинка може да прерасне в бронхит или пневмония. Усложненията са също толкова вероятни, ако лежите цял ден, колкото и ако не си вземете болничен. Не е необходимо да щурмувате фитнеса, но малко къщна работа, някое друго упражнение и движение няма да Ви дойдат зле.

6. Студът причинява настинки:
Можете да хванете настинка само ако сте в контакт с вируса, който я причинява. Дали носите шапка или не, няма никакво значение. За симптомите Ви нямат вина нито климатикът, нито вятъра. В действителност метеорологичните условия и сухият въздух намаляват имунитета, но допринасят за разболяването Ви само непряко. Е, това не означава да оставите шапката и шала си у дома...

7. Ако излезете с мокра коса, ще настинете:
Нека повторим - времето, температурата, вятърът и дъждът не носят настинки. Вирусите го правят. И все пак, лекото облекло и мократа коса отслабват имунитета. Грижете се за себе си, носете топли дрехи и обувки, за да може тялото Ви да посрещне вирусите.

8. Можете да хванете настинка само веднъж в годината:
В действителност вероятността да хванете един и същи вирус два пъти е много малка. Когато тялото Ви победи определен бацил, то си създава имунитет срещу него. Да, обаче, вирусите на настинката са над 200 вида. Което прави напълно възможно настиването не само два, а и повече пъти. Затова е важно имунната система да е подсилена през есента и зимата.

9. Настинката може да бъде победена за един ден:
Колкото и хапчета и витамини да погълнете, настинката няма как да премине за ден. Тялото Ви има нужда да пребори вируса и след това да се възстанови от щетите, нанесени от него. Някои медикаменти се справят успешно със симптомите, но това не означава, че настинката е преминала. Освен това, тези лекарства могат да бъдат опасни за сърцето и черния дроб.

10. Преди да се върнете към нормалния си ритъм, трябва да се отървете от симптомите:
Кашлицата и хремата по време на възстановителния период са нещо нормално. Тяхното проявяване може да продължи до 4 седмици. Това зависи от Вашето тяло и Вашия организъм. Ако се чувствате добре, върнете се към нормалния си ритъм, без да чакате деня, в който носната кърпичка няма да Ви трябва.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега