Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

4-ри новооткрити случаи на СПИН в Бургаско от януари до сега

4-ри новооткрити случаи на СПИН в Бургаско от януари до сега

За Бургаски регион през 2010г. новооткритите случаи на СПИН са 5. От началото на 2011г. до този момент има още 4 новооткрити, потвърдени случаи от РЛС (Референтна лаборатория по СПИН). За този период 1511 души са преминали през вирусологична лаборатория на РЗИ за да си направят профилактични прегледи.

За Бургаски регион през 2010г. новооткритите случаи на СПИН са 5. От началото на 2011г. до този момент има още 4 новооткрити, потвърдени случаи от РЛС (Референтна лаборатория по СПИН).  За този период 1511 души са преминали през вирусологична лаборатория на РЗИ за да си направят профилактични прегледи. Тези данни бяха оповестени във връзка с 15 май – Световен ден за съпричастност с жертвите от СПИН.

РЗИ съвместно с Община Бургас и НПО – “Доза Обич”, “Областен ромски съюз” и “Каритас” организира на 13 май, петък, кампания за безплатни и анонимни изследвания в мобилни кабинети, които ще бъдат разположени пред БСУ, Площад “Тройката” и ул. „Александровска” на Часовника до Община Бургас от 10:00 до 14:00 часа.

Малко по-късно от 18.00 до 20.00 часа, доброволци от младежки клуб „Джей Джей Куул Ей” ще раздават предпазни средства и информационни материали на свои връстници по улиците и в централни младежки заведения в града.          В знак на съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, в неделя /15 май/ от 21.00 часа всеки бургазлия може да се присъедини към кампанията като запали свещ на прозореца на своя дом.   

От 1983г. през месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест. В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи с ХИВ и СПИН.

За пръв път той се появява в Европа в понеделник преди Великден през 1992г., когато повече от 100 000 червени лентички са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион Уембли в Лондон за борба срещу СПИН. Над 1 млрд. души в повече от 70 държави по света са гледали това шоу.

Символът на солидарност и толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН са червената лентичка и червените звезди около нея. Разпространението на ХИВ-инфекцията сред младите хора в световен мащаб нараства с голяма скорост. 17% от новооткритите случаи са регистрирани при млади хора на възраст под 15 години. Според СЗО близо 40 млн. души по света живеят с вируса на СПИН.

Засягат се всички възрастови групи от 17 до 71години. Най-поразената възрастова група е 20-29 години Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалният полов път на предаване на инфекцията-хомо и хетеросексуален, употребата на интравенозни наркотици.

Анализът на данните показва, че в общността на интравенозните наркомани, поради използване на общи игли и спринцовки съществува реална опасност от бързо разпространение на ХИВ-инфекцията. Заразени по вертикален път (майка-дете) са около 1%.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега