Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

738 хранилки даряваха "Зрънце любов" на птиците у нас тази зима

738 хранилки даряваха "Зрънце любов" на птиците у нас тази зима

Общо 738 хранилки за птици бяха регистрирани в тазгодишното издание на кампанията "Зрънце любов", предават от Българското дружество за защита на птиците. Сега дойде време да свалим хранилките до следващата зима и да се заемем с поставянето на къщички за птици.

Общо 738 хранилки за птици бяха регистрирани в тазгодишното издание на кампанията "Зрънце любов", предават от Българското дружество за защита на птиците. Сега дойде време да свалим хранилките до следващата зима и да се заемем с поставянето на къщички за птици.

"Седмото издание на кампанията „Зрънце любов“ беше изключително успешно, благодарение на всички доброволци, които се включиха. Щастливи сме, че все повече деца научават, че грижата за природата може да бъде приятна и забавна. Много учители  ни изпратиха снимки и информация за организираните от тях работилници за хранилки и за ангажимента, който децата поемат с поставянето им. Благодарим на всички, заради които кампанията и тази година беше толкова популярна", коментираха организаторите на кампанията от БДЗП.

С началото на новия сезон идва време за поставяне на къщички, които да приютят птиците в началото на размножителния период. Според специалистите, само така ще ги задържим до нас, тъй като дори да разполагат с достатъчно източници на храна, по това време птиците търсят най-вече добри условия за гнездене.

Различните видове гнездилки могат да приютят над 60 вида птици – от синигери и полски врабчета до черношипи ветрушки и горски улулици. Поставянето на къщичките зависи от вида, за който са предназначени. Разпространена е практиката къщичките да се поставят на височина между 2 и 4 м от земята на ствола на дърво или на стена. По-ниското поставяне излага къщичката на риск от набези на хищници.

Много е важно при поставянето на къщичката да обърнем внимание колко светлина ще влиза в нея. Птиците не обичат слънцето да грее директно в „хралупата“ им, затова е препоръчително къщичките да се поставят с отвора на север или североизток.  Също така е важно мястото, което изберем за къщичката, да позволява на птиците да долитат и отлитат безпрепятствено. Затова при поставянето на къщичката трябва да се уверим, че на пътя на птиците няма пречки, които да затрудняват полета им.

Поставяме къщичката под наклон, така че входът да е обърнат леко към земята. Това може да се постигне лесно, ако изберем леко наклонен клон или ствол на дърво. Причината за тази позиция е да се избегне влизането на дъжд и вятър. Началото на годината е най-подходящото време за поставяне на къщички, но и сега не е късно. Освен това, специалистите ни окуражават, че дори първата година да няма обитатели, не бива да се отчайваме. През следващите години има шанс някоя двойка да я ползва.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега