Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Днес във Върховната Рада на Украйна беше гласувано Постановление за създаването на нови райони в Украйна. Отбелязваме с благодарност към украинските власти, че Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, в които има преобладаваща българска общност, пишат от МВнР. 

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на Постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

От НФСБ припомнят, че по предложение на Валери Симеонов Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там.

Преди това – през октомври 2018 г. премиерът Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, поставиха при посещението си в Украйна въпроса за целостта на Болградския район, изучаването на българския език и подобряването на инфраструктурата в района. Последваха телефонни разговори на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, важни за българската диаспора, както с президента Порошенко, така и с наследника му Зеленски.

Асоциацията на българите в Украйна, оглавявана от депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, изрази своята благодарност и задоволство от решението и подкрепата на майка България за постигането на тази историческа победа, отговаряща на надеждите и очакванията на цялата българска диаспора.Преди седмица образователните министерства на България и Украйна са подписали спогодба, регламентираща изучаването на български език в населените с българи райони на Бесарабия и Запорожието.Очаква се в най-скоро време откриването на Българска гимназия в Одеса и на Украински културен център в София. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега