Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Адвокат със съвети към шофьорите при тестване за алкохол или наркотици

Адвокат със съвети към шофьорите при тестване за алкохол или наркотици

Задължително давайте биологична проба и не подписвайте протоколи за доброволно предаване на автомобили, съветва юристът.

След промяната в Наказателния кодекс вече могат да конфискуват автомобила ви, ако полицията установи, че сте употребили алкохол или наркотици. В миналото обаче е имало немалко случаи на положителни тестове за наркотици, които реагират на вид лекарство, например, а шофьорът всъщност не е употребил алкохол. Адвокат Силвия Петкова пусна на страницата си във Фейсбук съвети към водачите на МПС за поведение при спиране и евентуално отнемане на авомобили. Ето какво написа юристът: 

"Винаги, когато се съмнявате в показанията на дрегера за алкохол или на теста за наркотици, дайте биологична проба (кръв и урина). Това трябва да направите независимо колко настойчиво полицаите Ви убеждават да не давате такава проба (ще стане по - лошо, ако дадете; всичко ще свърши по - бързо, ако не дадете и др. под. - това са полицейски трикове; биологичната проба е Ваше право). 

Особено важно при положителен тест за наркотици, когато не сте употребили или сте употребили дълго време преди да шофирате: НЕ подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила си. Полицейските служители масово ще се опитат да Ви убедят как имате задължение да го направите или пък, че така за Вас ще бъде по - добре. Няма такова нещо. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да Ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване. 

ВАЖНО! Ако подпишете протокол за доброволно предаване на автомобила си и след няколко месеца биологичната Ви проба се окаже отрицателна, няма да се активира правото Ви на обезщетение за оставането без автомобил. Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.

И пак да повторя: 
1/ задължително давайте биологична проба; 
 2/ не подписвайте протоколи за доброволно предаване на автомобили".

🚓 В сутрешния блок на NOVA - "Здравей, България!" с колегата адв. Александър Кашъмов коментираме влезлите в сила във...

Публикувахте от Силвия Петкова в Сряда, 9 август 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега