Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Акция "Скрап" излови престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн.лева

Акция "Скрап" излови престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн.лева

При спецакция „Скрап” е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева, съобщиха от МВР.

При спецакция „Скрап” е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева, съобщиха от МВР. 

Акцията е проведена от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура, в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.   На територията на страната членовете на бандата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти.

Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи.   По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество.

Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.  

При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители -реални търговци.  

Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. За една година държавният бюджет е ощетен с около 30 000 000 лева.  

В хода на операцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютри и счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.   Петима души са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК.
Действията по разследването продължават.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега